Tim Cook: Pentru Apple, banii sunt doar un rezultat secundar al succesului

"Îmbogăţirea vieţii" clienţilor este mai importantă decât profitul, banii fiind doar un rezultat secundar al succesului, a declarat directorul general al Apple, Tim Cook, în primul interviu televizat acordat de la preluarea funcţiei anul trecut de la Steve Jobs.

196 afișări
Imaginea articolului Tim Cook: Pentru Apple, banii sunt doar un rezultat secundar al succesului

Tim Cook (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vrem să îmbogăţim vieţile oamenilor, nu doar să facem bani. Banii ar putea fi un rezultat secundar, dar nu sunt steaua călăuzitoare pentru noi", a afirmat Tim Cook, citat de Bloomberg.

Cook vorbeşte despre tranziţia de la om de încredere al lui Steve Jobs la CEO al Apple, de la persoană privată la vedetă, despre pasiunea angajaţilor şi clienţilor pentru companie, despre cum funcţionează Apple, modul în care sunt dezvoltate şi rafinate produsele, echipa de management, idei şi design, situaţia de pe piaţă, strategia de preţuri, criza Apple Maps, litigiile cu rivalii pe probleme de drepturi de proprietate intelectuală, controversele legate de condiţiile de muncă de la Foxconn, locuri de muncă şi relaţia cu Steve Jobs.

"Nu mă simt faimos. Duc o viaţă simplă. Într-adevăr, s-a schimbat ceva: oamenii mă recunosc. Este o oarecare ajustare pentru mine, deoarece până acum am avut privilegiul de a rămane în anonimat. Este diferit. Mă simt însă mai bine ca niciodată. Îmi place foarte mult să fiu CEO al Apple. Iubesc asta. Este ceva ce trebuie să fac, şi voi continua să mă adaptez la asta", a spus Cook.

Şeful Apple nu se consideră o persoană timidă, însă notează că nu pune preţ pe faimă, că nu este motivat de asta.

Referitor la imaginea sa, Cook notează că biografia oficială de CEO al Apple îl portretizează ca pe un robot, o persoană foarte disciplinată, fără emoţii.

"Cred că atunci când citeşti despre tine ţi se pare aproape ca o caricatură. Zici că citeşti despre altcineva (...) În cazul meu, cel despre care citesc apare ca un robot. Mă duce gândul la disciplină. Dar sună ca şi cum nu ar exista emoţie. Nu cred că cei care mă cunosc ar spune asta. Cu siguranţă nu sunt un tip care dă cu pumnul în masă. Nu este stilul meu", comentează directorul general al Apple.

Întrebat despre modul în care compania este afectată de aşteptările ridicate ale clienţilor, Cook a replicat că Apple plasează oricum ştacheta şi mai sus.

"Este mai multă presiune care vine din interior decât cea care vine din exterior. Clienţii au aşteptări incredibil de ridicate de la noi. Noi am ridicat ştacheta şi mai sus", spune şeful Apple.

Aflat de 16 luni la conducerea Apple, Cook a dirijat cea mai semnificativă evoluţie a iPhone de la lansarea produsului în 2007, lansarea unor noi generaţii ale produselor companiei, de la iPhone şi iPad la iPod şi Mac, inclusiv introducerea noului iPad Mini, iar acţiunile companiei au urcat cu 43% în mandatul său. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici