Ucraina vinde aur în contextul crizei: Rezerva de metal preţios a scăzut la minimul din 2008

Rezervele de aur ale Ucrainei au coborât în octombrie cu 35% la 26,1 tone, cea mai redusă cantitate din ultimii şase ani, în timp ce Rusia a continuat să îşi suplimenteze rezerva de metal preţios, care a atins cel mai înalt nivel din ultimele cel puţin două decade.

468 afișări
Imaginea articolului Ucraina vinde aur în contextul crizei: Rezerva de metal preţios a scăzut la minimul din 2008

Ucraina vinde aur în contextul crizei: rezerva de metal preţios a scăzut la minimul din 2008 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banca centrală a Ucrainei a vândut luna trecută 14,3 tone de aur, potrivit datelor publicate pe site-ul Fondului Monetar Internaţional, citate de Bloomberg. Calculată la preţul mediu din octombrie, de 1.223 de dolari pe uncie, cantitatea este evaluată la aproximativ 562,2 miliarde de dolari.

Vineri, aurul se tranzacţiona pe piaţa din Londra la 1.198,45 de dolari pe uncie, în scădere cu 0,3% faţă de joi.

"Ucraina are nevoie de lichidităţi. După ce a suplimentat rezervele de aur în ultimii ani, este normal ca acum să vândă din cantitate", a spus Brian Lucey, profesor de finanţe la Trinity College din Dublin şi fost economist al băncii centrale irlandeze.

În timp ce Ucraina vinde din rezervele de aur ca să combată efectele crizei generată de alipirea Crimeei de către Rusia în martie, autorităţile bancare din Moscova continuă să achiziţioneze metalul preţios.

Luna trecută, banca centrală a Rusiei a cumpărat aproape 20 de tone de aur, cantitatea totală ajungând la 1.168,7 tone. De la începutul anului, Moscova a achiziţionat circa 150 de tone de aur.

Potrivit datelor FMI, rezervele de aur ale Rusiei s-au triplat în ultimii nouă ani.

De altfel, majoritatea băncilor centrale au început să îşi suplimenteze rezervele de aur, inversând o politică generală de reducere a acestora care a durat mai mult de două decade. Consiliul Mondial al Aurului estimează că achiziţiile totale de aur vor ajunge la 400-500 tone anul acesta.

Printre statele care au cumpărat aur în octombrie se numără Kazahstan, Azerbaijan, Belarus şi Mauritius.

Rezerva de aur ale României a stagnat în jurul a 103,7 tone de la finele anului 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici