UE suspectează platforma de cumpărături Temu de vânzarea de produse ilegale

Uniunea Europeană a cerut vineri platformei de cumpărături online Temu, fondată în China, să furnizeze mai multe informaţii despre funcţionarea sa, deoarece suspectează că aceasta nu face suficient pentru a opri vânzarea de produse ilegale prin intermediul aplicaţiei, relatează AFP.

Urmărește
2314 afișări
Imaginea articolului UE suspectează platforma de cumpărături Temu de vânzarea de produse ilegale

Platforma Temu, care este foarte populară în Europa, de la intrarea sa pe piaţă în 2023, a declarat la începutul acestui an că are în medie aproximativ 75 de milioane de utilizatori europeni activi pe lună.

Comisia Europeană a declarat că a solicitat Temu să explice ce măsuri au fost luate pentru a împiedica apariţia şi reapariţia comercianţilor „care vând produse ilegale” pe platformă. Solicitarea a fost făcută în temeiul unei legi de referinţă a UE, cunoscută sub numele de Digital Services Act (DSA), care obligă platformele să facă mai multe demersuri pentru a proteja consumatorii.

În plus, UE doreşte ca Temu să furnizeze mai multe date şi informaţii privind acţiunile întreprinse pentru a limita „riscurile legate de protecţia consumatorilor, sănătatea publică şi bunăstarea utilizatorilor”.

Bruxelles-ul a cerut mai multe detalii cu privire la algoritmii de recomandare ai Temu, care sunt folosiţi pentru a oferi conţinut personalizat, şi la riscurile pentru protecţia datelor personale ale utilizatorilor.

Temu trebuie să furnizeze informaţiile până pe 21 octombrie. Cea mai recentă solicitare este un prim pas, dar nu sugerează în sine că legea a fost încălcată, deşi ar putea conduce la o anchetă oficială care să culmineze cu amenzi, în cazul în care se dovedeşte că au avut loc încălcări.

„Pe baza evaluării răspunsurilor Temu, Comisia va stabili paşii următori”, a afirmat aceasta într-o declaraţie.

Cererea de informaţii este doar a doua pentru Temu, după ce, în luna mai a acestui an, a fost adăugată pe lista UE a întreprinderilor digitale suficient de mari pentru a fi supuse unor restricţii mai stricte.

În iunie, UE a solicitat Temu să explice ce măsuri ia pentru a proteja consumatorii, inclusiv copiii, în cadrul unui prim set de întrebări.

În luna mai, grupurile europene de consumatori au depus o plângere la Comisie, acuzând Temu că utilizează „tehnici de manipulare” pentru a determina utilizatorii să cheltuie mai mult.

În septembrie, şase ţări din UE - Austria, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda şi Polonia - au solicitat Bruxelles-ului o supraveghere mai strictă a Temu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici