Videanu: România rămâne deschisă şi altor proiecte energetice, în afară de Nabucco

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, marţi, la RFI, că România rămâne deschisă şi altor proiecte energetice, în afară de Nabucco, demnitarul neexcluzând o eventuală participare la concurentul ruso-italian South Stream.

17 afișări
Imaginea articolului Videanu: România rămâne deschisă şi altor proiecte energetice, în afară de Nabucco

Videanu: România rămâne deschisă şi altor proiecte energetice, în afară de Nabucco (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Videanu precizează însă că, deocamdată, România nu a primit nicio ofertă oficială de a intra în acest proiect.

"Prioritatea zero pentru România o reprezintă proiectul Nabucco şi vă dau şi argumentele. Proiectul Nabucco este cel care pentru garantarea securităţii energetice a României rezolvă cele două mari probleme şi anume diversificarea atât a rutelor, cât şi a surselor de aprovizionare, ceea ce va duce în mod implicit la asigurarea securităţii energetice", spune Videanu.

Videanu afirmă că, în paralel cu proiectul Nabucco, România nu respinge niciun alt proiect care să consolideze securitatea energetică a României. "Specific, pentru South Stream, România nu a primit deocamdată niciun fel de invitaţie oficială de a participa la acest proiect. Este ca şi cum am spune că eu mă autoinvit la cineva acasă, să mă pun la masă", precizează ministrul Economiei.

Potrivit ministrul Economiei, deocamdată, România este disponibilă de a pune toate datele părţii ruse, relevante pentru a-şi finaliza studiile, în concordanţă cu toate acordurile internaţionale pe care România le-a semnat, dar nu se poate pronunţa din punct de vedere al acestui proiect, pentru că nu există niciun fel de invitaţie oficială de a participa la acest proiect.

Proiectul Nabucco, în care este implicată şi România, este sprijinit de Uniunea Europeană, ca o soluţie alternativă la resursele energetice ruseşti.

În paralel, Moscova îşi propune să dezvolte împreună cu Italia proiectul South Stream, văzut ca un concurent pentru Nabucco.

Proiectul Nabucco, proiectat să transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspică şi Asia Centrală către Europa, este dezvoltat de un consorţiu la care participă şase companii, cinci din partea statelor de tranzit şi un partener strategic german, respectiv Transgaz Mediaş, Botas (Turcia), OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania).

Construcţia Nabucco este programată să înceapă anul viitor, iar primele transporturi de gaze ar putea avea loc în 2014-2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici