Organizația Internațională a Muncii, o subagenție a ONU, a anunțat că, în anul 2025, vor fi create cu șapte milioane de locuri de muncă mai puține decât se anticipase anterior din cauza înrăutățirii perspectivei economice mondiale și a tensiunilor comerciale în creștere: „Incertitudinea economică este ridicată în 2025, fiind influențată de conflicte în desfășurare, de realinieri geo-economice și de perturbări legate de comerț”, arată raportul agenției ONU, citat miercuri de Reuters.
Agenția specializată în domeniul muncii a Organizației Națiunilor Unite (ONU), Organizația Internațională a Muncii (OIM), a anunțat că prognoza globală de creștere a ocupării forței de muncă pentru anul 2025 a fost revizuită în scădere.
Astfel, în anul 2025, vor fi create cu șapte milioane de locuri de muncă mai puține decât se anticipase anterior, potrivit ultimului său raport.
Motivul principal îl reprezintă înrăutățirea perspectivei economice mondiale și tensiunile comerciale în creștere.
„Aproape 53 de milioane de locuri de muncă vor fi create în acest an, cu șapte milioane mai puține decât se estimase anterior, întrucât prognoza de creștere economică a fost revizuită în scădere la 2,8%, de la 3,2%”, menționează raportul citat.
Informațiile prezentate de agenția ONU pentru muncă subliniază că incertitudinea economică este alimentată de conflictele care persistă, de schimbările în dinamica geo-economică și perturbările din comerțul internațional. Aproximativ 84 de milioane de locuri de muncă din 71 de țări, dependente de cererea consumatorilor din Statele Unite, sunt expuse riscului de perturbare din cauza tensiunilor comerciale, iar cei mai vulnerabili sunt angajații din Canada și Mexic.
„Dacă tensiunile geopolitice și perturbările comerciale continuă și dacă nu abordăm întrebările fundamentale care remodelează lumea muncii, acestea vor avea cu siguranță efecte negative în lanț asupra piețelor muncii din întreaga lume”, a explicat directorul general al OIM, Gilbert F. Houngbo.