XTB Franţa: Macron versus Le Pen – o confruntare nu doar în alegeri, ci şi pe pieţele europene

Sondajele de opinie anticipează că Emmanuel Macron are un avantaj în faţa lui Marine Le Pen, la alegerile din Franţa de duminică, dar electoratul francez este imprevizibil. Dacă Le Pen câştigă, ar putea exista o zi de luni neagră pe bursă, indicele CAC 40 putând pierde peste 6%, estimează XTB Franţa

322 afișări
Imaginea articolului XTB Franţa: Macron versus Le Pen – o confruntare nu doar în alegeri, ci şi pe pieţele europene

XTB Franţa: Macron versus Le Pen – o confruntare nu doar în alegeri, ci şi pe pieţele europene

Victoria lui Macron ar putea fi, în schimb, benefică pentru acţiunile companiilor europene cu capitalizare mare, precum cele listate pe Stoxx 600, datorită poziţiei lui economice pro-UE, se mai arată în analiza XTB Franţa.

Marine Le Pen, liderul Mitingului Naţional, formaţiune considerată populist-şovină, probabil va pierde duminică împotriva lui Emmanuel Macron.

Sondajele de opinie care vin după dezbaterile prezidenţiale vor fi cruciale. Nu ar fi pentru prima dată când am avea de-a face cu o surpriză. Am văzut-o deja în cazul Brexit-ului.

Cum ar putea fi afectată piaţa dacă Marine Le Pen este aleasă?

Dacă Le Pen câştigă, ar putea exista o zi de luni neagră pe bursă, indicele CAC 40 (FRA40) putând pierde peste 6%.

Acţiunile franceze, precum BNP Paribas (BNP.FR) şi Societe Generale (GLE.FR), au avut de suferit, săptămâna trecută, deoarece sondajele au arătat că avantajul lui Macron s-a redus.

Victoria lui Le Pen ar putea duce euro sub paritatea faţă de dolar, dar asta se poate întâmpla după trei până la şase luni, mai degrabă decât să se întâmple în acea zi.

Unii analişti consideră că o potenţială victorie a lui Le Pen va declanşa o „capitulare completă” a celor care pariază pe un euro mai puternic.

Pe de altă parte, victoria lui Macron ar putea fi benefică pentru acţiunile companiilor europene cu capitalizare mare, precum cele listate pe Stoxx 600, datorită poziţiei economice pro-UE a preşedintelui.

Este posibil un FREXIT? Le Pen nu mai susţine o ieşire din UE. Ea ar dori un referendum pentru revizuirea constituţiei, pentru a face legea franceză superioară normelor Uniunii Europene. Ea doreşte, de asemenea, să restabilească controalele permanente la frontieră în zona Schengen, ceea ce ar contrazice legea din bloc.

Aceste măsuri ar afecta obligaţiunile din ţările mai slabe ale UE, cum ar fi Italia. Diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor pe 10 ani italiene şi germane s-ar putea mări până la aproape 250 de puncte de bază.

De asemenea, rezultatul ar submina alţi lideri pro-UE, cum ar fi italianul Mario Draghi.

Merită menţionat faptul că, Marine Le Pen ar trebui să câştige o majoritate parlamentară în iunie pentru a-şi implementa pe deplin politicile, aşadar volatilitatea pieţei ar putea rămâne mai ridicată până la alegerile legislative din Franţa.

Candidaţii au vorbit puţin despre monedele digitale, deşi acestea se află în centrul problemelor pentru unii investitori.

Într-adevăr, potrivit unui studiu realizat de KPMG, 8% dintre cetăţenii francezi au investit în active digitale.

Mai mult, ceea ce constituie o adevărată provocare pentru cei doi candidaţi este ponderea tot mai mare a procentului din populaţia franceză, circa 30 %, care intenţionează să investească în criptomonede în cursul anului 2022.

În timp ce Marine Le Pen s-a pronunţat, în mod direct, împotriva Bitcoin în 2016, numindu-l „periculos”, se pare că discursul său şi-a pierdut ulterior din intensitate.

Ea a declarat, recent, că are în vedere o reflecţie asupra problemei reglementării criptomonedelor, dorind să le integreze în legea pieţelor financiare şi, astfel, să reducă dubla impozitare (asupra lichidării activului şi a câştigurilor de capital), la care investitorii sunt acum supuşi.

Partidul lui Le Pen a mai adăugat că ar dori să ia în considerare un regim fiscal atractiv pentru criptomonedele susţinute de proiecte de interes general.

La rândul său, Emmanuel Macron împărtăşeşte opinia lui Le Pen cu privire la reglementare.

Mai mult, în mai 2019, Emmanuel Macron a creat statutul de furnizor de servicii pe active digitale (PSAN) şi viza opţională pentru strângerea de fonduri în criptomonede (ICO).

În 2022, legea finanţelor clarificase cadrul fiscal pentru criptomonede.

Emmanuel Macron merge şi mai departe cu planul său de a construi un metavers european, conştient de importanţa strategică a sectorului şi de necesitatea dezvoltării unui cadru clar pentru dezvoltarea blockchain-ului şi stabilirea de noi jucători. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici