COMENTARIU Lelia Munteanu. Cum s-a ajuns în Israel de la peste 9.000 la sub 1.000 de pozitivi pe zi

1557 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Cum s-a ajuns în Israel de la peste 9.000 la sub 1.000 de pozitivi pe zi
Ieri, Israelul a înregistrat 844 de pozitivi în 24 de ore, din aproape 39.000 de testări. Rata de pozitivare a scăzut vertiginos la 2.2 la sută.
 
Cum explică specialiştii minunea? În primul rând, epidemiologii nu prea cred în minuni. În al doilea rând, cei care au înţeles n-au fie curajul, fie interesul să vorbească.
 
Fenomenul îmi pare uşor de descifrat. Ca în cazul accidentelor rutiere, dacă opreşti circulaţia scazi accidentele la zero. Cam asta ştie să facă şi un lockdown, nimic mai mult. Când lockdownul încetează, situaţia revine la „normal". (Astăzi, în Israel, malluri, teatre şi cinematografe, restaurante şi cafenele, învăţământul pentru copiii de peste zece ani – toate sunt încă închise). E elementar de simplu: câtă vreme virusul există (în focarele netratate, în aşa-numitele comunităţi roşii), dacă îl laşi să circule, se răspândeşte.
 
Cei 9.000 de pozitivi zilnic s-au obţinut din 70.000 de teste. Dacă s-ar fi făcut 140.000 de teste, ar fi rezultat, probabil, 18.000 de pozitivi. Aici se vădeşte iscusinţa politicului. Premierul Netanyahu avea nevoie de un motiv puternic pentru carantinare. 9.000 de infectaţi i s-a părut un nivel convingător. De atunci nu s-a mai ajuns niciodată nici măcar la 40.000 de testări.
 
Scăderea de la peste 9.000 la sub 1.000 s-a petrecut de-a lungul unei luni de lockdown (dintre care trei săptămâni de lockdown total). Iar astăzi, în afară de deplasarea la serviciu (cu anumite restricţii), la cumpărături de strictă necesitate sau la o plimbare în parc ori pe plajă - cu mască! – cetăţenii n-au unde să se contamineze. Întrunirile (nunţi, înmormântări, conferinţe, congrese) sunt limitate la 20 de persoane, numai în aer liber.
 
Lockdownul nu rezovă problema în sine, o ţine doar în limitele pe care şi le-au propus decidenţii politici. De obicei, este impus când sistemul medical dă semne de colaps sau mortalitatea ajunge la cote inacceptabile. Ce înseamnă inacceptabil? E o chestiune care ţine de geografie, de cultură şi de potenţial economic.
 
Considerând impunerea carantinei totale drept un eşec în gestionarea ravagiilor covidului, majoritatea specialiştilor fac aceleaşi trei recomandări ferme:
 
1. Folosirea metodei „Semaforul" (cea mai indicată, pentru că, aplicată riguros, ţine situaţia sub control).
 
2. Testarea masivă, cu rezultatele exacte în câteva ore.
 
3. Anchetele epidemiologice scrupuloase şi în timp util, adică maximum 24 de ore până la identificarea şi izolarea pozitivilor.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici