COMENTARIU Lelia Munteanu: Israelul se pregăteşte de superlockdown. Spre deosebire de relaxata Românie, testează zilnic peste o sută de mii de cetăţeni

Cotidianul Yedioth Ahroboth are, pe prima pagină, un titlu cât toate zilele: „Cabinetul a aprobat o serie de restricţii. PE AGENDĂ: LOCKDOWN DE O LUNĂ JUMĂTATE-DOUĂ".

25655 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israelul se pregăteşte de superlockdown. Spre deosebire de relaxata Românie,  testează zilnic peste o sută de mii de cetăţeni

COMENTARIU Lelia Munteanu: Israelul se pregăteşte de superlockdown. Spre deosebire de relaxata Românie, testează zilnic peste o sută de mii de cetăţeni

1. Ideea, care mai ieri era doar şoptită pe culoare, este subiectul principal de discuţie în Comitetul Corona: posibilitatea unui lockdown lung, în septembrie.

2. Între timp, Ministerul Sănătăţii propune ca înainte de lockdown să se testeze „standardul violet", care însă ar reanima cozile imense la intrările în magazine (standardul violet se referă la limitarea numărului de persoane aflate în acelaşi timp într-un magazin/malluri etc., n.m.).

3. Aglomeraţie mare în spitale.

4. Situaţia din sănătate:

    - Explozie de cazuri pozitive în ultimele zile. Numai ieri - 3.421 de nou infectaţi, a treia zi consecutivă cu peste 3.000; numărul total al celor identificaţi cu Covid-19 e de 25.463, există 460 spitalizaţi, dinte care 241 în stare gravă (66 în stare critică, 51 intubaţi). De subliniat că, spre deosebire de România, în Israel se fac zilnic peste 100.000 de teste (116,089, ieri). 

  •     Speranţă că a treia doză va reduce drastic aglomeraţia din spitale de interne,
  •     O mare parte dintre internaţii vaccinaţi nu ajung să facă forme grave ale bolii,
  •     Dr. Bolshinski, şeful secţiei corona din spitalul Wolfson: „Situaţia se schimbă foarte repede, de săptămâna trecută, de când am redeschis secţia cu 8 paturi, am ajuns acum la 40. Ritmul este prea accelerat, exact ca în valul precedent".

5. Noile restricţii care vor intra în vigoare, treptat, până în 20 august:

  •     Masca obligatorie în exterior, în aglomeraţii cu peste 100 de participanţi,
  •     Carantină pentru părinţii care au un copil bolnav de covid,
  •     Interzicerea ieşirii din ţară spre destinaţii roşii,
  •     Standardul verde se va aplica în toate spaţiile închise, inclusiv pentru copii de orice vârstă (standardul verde permite intrarea în spaţii închise numai celor vaccinaţi, însănătoşiţi, sau cu test PCR negativ în ultimele 72 de ore, n.m.),
  •     50 la sută din angajaţii sectorului de stat se vor întoarce la munca de la domiciliu,
  •     Carantinarea tuturor celor care intră în Israel, chiar şi din ţări portocalii (ceva între galben şi roşu, n.m.).

Septembrie e în Israel o lună cu câteva sărbători importante: Rosh Hashana (Anul Nou), din seara de 6 până în seara de 8, Yom Kippur, 15-16, Sukkot (Sărbătoarea Corturilor), 20-27, şi Simhat Tora (Bucuria Torei), 27-29.  

În săptămâna aceasta, s-au vaccinat cu a treia doză toţi demnitarii de peste 60 de ani. "Tinereii", precum premierul Naftali Bennett (49 de ani), au mediatizat puternic vaccinarea părinţilor (foto, prim-ministrul cu mama), însoţindu-i.

Problema cu tulpina Delta, aşa cum o văd astăzi specialiştii de la Ierusalim, pe înţelesul tuturor, e că SARS-CoV-2, în lupta cu vaccinul, si-a mărit considerabil numărul de "soldaţi". Adică, si-a mărit încărcătura virală. De aceea, chiar si cei vaccinaţi se pot contamina, dar, de obicei, fac forme mai uşoare, pentru ca, totuşi, anticorpii existenţi intra in acţiune. Este logic ca o a treia doza de vaccin, sa micşoreze riscul de contaminare si transmitere mai departe, pentru ca sistemul imunitar dispune de mai mulţi "soldaţi", care se pot lupta mai eficient. Rămâne de văzut dacă logica umană e compatibila cu logica virusului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici