Ion Cristoiu: 2023, pe plan intern, sub semnul lui Ce s-ar întîmpla Dacă… (Alte şase Evenimente)

  • Ion Cristoiu: Dacă se vor comasa sau nu Parlamentarele cu Localele. Dacă se vor comasa, va fi o nouă lovitură dată democraţiei. Parlamentarele şi Localele sînt despărţite de Constituţie. Localele trebuie să aducă în fruntea localităţilor buni administratori. Rolul partidelor e în acest caz sub rolul oamenilor.
  • Ion Cristoiu: Dacă o să apară sau nu o forţă politică nouă pe scena românească. Dacă o să apară (şi mă refer la o forţă care contează nu la un grupuleţ care-şi ia porecla de partid), atunci scena politică va învia din somnul cel de moarte. Dacă nu o să apară, vom avea mai departe o campanie electorală de rutină.
  • Ion Cristoiu: Dacă Klaus Iohannis va ajunge sau nu secretar general NATO. Dacă va ajunge, PNL-ului i se vor umfla pînzele de corabie politică. Românii suferă de Sindromul de Popor de mîna a doua.Dacă nu va ajunge la NATO, sigur va ajunge la Parchetul General după încheierea mandatului.
454 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: 2023, pe plan intern, sub semnul lui Ce s-ar întîmpla Dacă… (Alte şase Evenimente)

Ion Cristoiu: 2023, pe plan intern, sub semnul lui Ce s-ar întîmpla Dacă… (Alte şase Evenimente)

Într-o ediţie anterioară a rubricii Scurt, dar nu pe doi, am trecut în revistă ceea ce am numit Posibilele Dacă în desfăşurarea Evenimentelor pe plan inten. Conştient că orice previziune pentru 2023 riscă să fie contrazisă de Doamna Noastră Învăţătoare, Istoria, cea care dă conducătorilor cu linia peste deşte cînd vede că se dau concurenţi ai lui Dumnezeu, am înlocuit tradiţionalul Sigur aşa se va întîmpla cu mai noul Dacă aşa se va întîmpla.

Sub semnul lui Ce s-ar întîmpla Dacă, am trecut în revistă patru Evenimente pentru posibile Dacă în privinţa planului Intern. Viaţa social-politică românească va fi însă mult mai bogată şi, prin urmare, m-am gîndit să mai iau la purecat alte 6 (şase) evenimente sub semnul lui Dacă.

Aşadar:

  1. Dacă ne vom implica sau nu mai mult decît acum în Războiul din Ucraina.

Dacă ne vom implica mai mult, în plan intern nu va fi nici un efect. Ca şi pînă acum implicarea va fi pe şest, ţinută la secret. Formula cu ţinerea la Secret e planul PSD-iştilor. De pe vremea FSN, ba chiar de pe vremea PCR, PSD-iştii văd în politica externă şi militară un domeniu exclusiv al ştabilor, în care n-au de ce să-şi bage nasul simplii muritori. Dacă nu ne vom implica, vor fi aceleaşi efecte ca şi cele de pînă acum. Adică nule.

2) Dacă se adoptă sau nu Legile educaţiei

Dacă se adoptă, Klaus Iohannis se poate împăuna cu succesul unui Proiect de ţară. PNL, pentru care Klaus Iohannis e Comandantul drept credincioşilor, cum era pentru arabi Califul Harun al Rashid, va trage de aici foloase electorale. Dacă nu se adoptă, nu va cîştiga şi nu va pierde nimeni.

3) Dacă se vor comasa sau nu Parlamentarele cu Localele.

Dacă se vor comasa, va fi o nouă lovitură dată democraţiei. Parlamentarele şi Localele sînt despărţite de Constituţie. Parlamentarele trebuie să aducă în Parlament Grupuri puternice, promovate de partide. Campania electorală pentru Parlamentare e axată pe programe politice, pe Proiecte de ţară. Localele trebuie să aducă în fruntea localităţilor buni administratori. Rolul partidelor e în acest caz sub rolul oamenilor. Campania pentru locale are drept domeniu gospodărirea localităţilor. Cum să se desfăşoare în acelaşi timp o campanie pentru un Proiect de ţară cu una pentru un Proiect de amenajarea a unor străzi?

Dacă nu se comasează, cîştigă nu numai democraţia, dar şi partidele mici, ONG-urile, personalităţile independente.

4) Dacă va reînvia sau nu scandalul Plagiatului lui Ciucă.

Dacă va reînvia, înseamnă că Nicolae Ciucă e deja pe făraş. Iniţierea sau amplificarea unui Scandal de plagiat (Plagiatul a luat locul corupţiei de pe vremuri în bătălia politică) se petrece doar în clipa cînd s-a dat foc verde scoaterii din joc a cuiva.

Dacă nu va reînvia, înseamnă că pe Nicolae Ciucă se pariază şi de către forţe externe. Şi ne vom trezi cu el candidat la Preşedinţie.

5) Dacă o să apară sau nu o forţă politică nouă pe scena românească.

Dacă o să apară (şi mă refer la o forţă care contează nu la un grupuleţ care-şi ia porecla de partid), atunci scena politică va învia din somnul cel de moarte. Dacă nu o să apară, vom avea mai departe o campanie electorală de rutină.

6) Dacă Klaus Iohannis va ajunge sau nu secretar general NATO.

Dacă va ajunge, PNL-ului i se vor umfla pînzele de corabie politică. Românii suferă de Sindromul de Popor de mîna a doua. Parvenirea unuia dintre ei într-un post de ştab la NATO, la ONU sau la UE stîrneşte admiraţie. Peste noapte, respectivul devine altceva, printr-o transformare amintind de cea a fiului de Împărat care-şi leapădă noaptea, în dormitorul conjugal, pielea de porc de peste zi. Cazul Mircea Geoană e un exemplu. Acum nu mai e Prostănacul. E secretarul adjunct NATO. Klaus Iohannis va avea un cuvînt de spus mai departe în viaţa internă a PNL.

Dacă nu va ajunge la NATO, sigur va ajunge la Parchetul General după încheierea mandatului.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici