Ion Cristoiu: De ce nu se prezintă PNRR în Parlament? Pentru ca banii de la Bruxelles să fie împărţiţi doar între Ei

  • Ion Cristoiu: Poziţia lui Florin Cîţu este că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe scurt PNRR, ţine de apanajul exclusiv al guvernului, adică al premierului, şi că el trebuie adoptat de Executiv în secret, discutat tot în secret, sigur cu Klaus Iohannis, şi apoi trimis la Bruxelles
  • Ion Cristoiu: Marcel Ciolacu ameninţă că dacă acest plan nu este prezentat în Parlament, atunci Partidul Social Democrat nu va vota pentru ratificarea Deciziei europene 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii. Decizia trebuie ratificată de parlamentele fiecărei ţări membre UE.
  • Ion Cristoiu: Pentru ca Decizia să fie ratificată, e nevoie de o majoritate de două treimi. Fără PSD, această majoritate nu se obţine. Şi dacă nu se obţine, România nu va ratifica Decizia. Şi cum cele 30 de miliarde depind de ratificarea de fiecare Parlament PSD ameninţă că astfel nu vor veni banii.
8233 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: De ce nu se prezintă PNRR în Parlament? Pentru ca banii de la Bruxelles să fie împărţiţi doar între Ei

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că liderul PSD, Marcel Ciolacu, va ceda presiunilor politico-mediatice şi va renunţa la cererea sa ca Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie dezbătut în Parlament, chiar dacă aceasta va însemna un eşec uriaş pentru social-democraţi, satisfăcând astfel interesul preşedintelui Iohannis şi a camarilei sale de a împărţi banii europeni numai între ei.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„O vorbă românească despre care puţini îi ştiu originea sună cam aşa: Vodă da, Hâncu, ba.

Nu este născocită la focurile de stînă precum Mioriţa în prelucrarea lui Vasile Alecsandri. Exprimă o realitate istorică. În 9 decembrie 1671 Ţinutul Lăpuşnei şi al Orheii se răscoală împotriva domnitorului Gheorghe Duca – cel din Zodia Cancerului – care impusese o fiscalitate excesivă. Avea nevoie de parale ca să împartă în dreapta şi-n stînga cînd ajungea la Istanbul. Prin împarte în dreapta şi-n stînga se înţelegea că înainte de a ajunge la sultan trebuia să dea bacşiş cam la tot ce întîlnea în cale: de la piticul Sultanului pînă la calul Vizirului.

Lăpuşnenii şi orhenii, conduşi de Mihalcea Hâncu, o personalitate a vremii sale, ocupă Iaşiul, se dedau la jefuirea boierilor şi la omorîrea grecilor. Cu excepţia grecilor, am putea spune că e un fel de maxi-mineriadă. Mineriada a fost cu ocuparea Bucureştiului, dar nu cu jefuirea boierilor. Pînă la urmă răsculaţii sînt înfrînţi. Fugit din ţară, Gheorghe Duca se întoarce, evident, cu armată turcă şi tătară sub ocrotirea Înaltei Porţi. Mihalcea Hâncu e luat în robie de tătari, prin tătari înţelegînd mongolii din Hoarda de Aur şi va fi răscumpărat de fiul său, Dumitraşcu Hâncu.

Aceasta este istoria celebrei vorbe care circulă pe la noi fără a se şti despre ce-i vorba.

În vremurile de astăzi putem aplica această vorbă, valabilă pentru orice nepotriveală între două personalităţi la poziţiile adoptate de Florin Cîţu, premierul României, lider PNL şi Marcel Ciolacu, liderul Opoziţiei, preşedintele PSD, în chestiunea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe scurt PNRR. Deşi Florin Cîţu nu este Duca Vodă, fie şi din simplu motiv că nu ştie atît de bine româneşte, precum Domnitorul, şi deşi Marcel Ciolacu nu este Mihalcea Hâncu, deoarece nu a fost niciodată serdar, şi în plus, nu se va aşeza niciodată în fruntea răsculaţilor din Ţinutul Buzău, totuşi vorba cu Vodă da, Hâncu ba, dă seamă de poziţiile celor doi în chestiunea PNRR. Marcel Ciolacu cere ca acest plan, pe care trebuie să-l facă Executivul să fie prezentat în Parlament. Deci aceasta ar fi poziţia lui Hâncu. Poziţia lui Gheorghe Duca, adică a lui Florin Cîţu, este că acest plan ţine de apanajul exclusiv al guvernului, adică al premierului, şi că el trebuie adoptat de Executiv în secret, discutat tot în secret, sigur cu Klaus Iohannis, şi apoi trimis la Bruxelles.

Parlamentul, spune Florin Cîţu, nu are ce căuta în această tărăşenie.

De cealaltă parte, Marcel Ciolacu ameninţă că dacă acest plan nu este prezentat în Parlament, atunci Partidul Social Democrat nu va vota pentru ratificarea Deciziei europene (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii. Pentru ca UE să se împrumute şi să obţină banii care apoi vor fi împărţiţi diferitelor ţări membre, printre care şi România, Decizia trebuie ratificată de parlamentele fiecărei ţări membre a Uniunii Europene.

 De ce e nevoie de asta? Prin vot parlamentele ţărilor membre mandatează Comisia Europeană să facă împrumuturi în vederea banilor alocaţi Pandemiei. De ce trebuie să mandateze parlamentele? Pentru că pe baza acestui împrumut Uniunea Europeană va introduce taxe noi şi măriri de taxe la nivelul Uniunii Europene. Aşadar, Parlamentul României trebuie să ia în dezbatere şi să se pronunţe prin vot asupra Deciziei. Pentru ca Decizia să fie ratificată e nevoie de o majoritate de două treimi. Fără PSD, această majoritate nu se obţine. Şi dacă nu se obţine, România nu va ratifica Decizia. Şi cum cele 30 de miliarde depind de ratificarea de fiecare Parlament PSD ameninţă că astfel nu vor veni banii.

În replică, Florin Cîţu răspunde în stilul lui de delir politrucesc. El nu va trimite PNRR în Parlament. Şi dacă PSD nu va vota, în felul acesta PSD va scoate România din UE.

Chestiunea unui partid care vrea ca România să iasă din Uniunea Europeană este de mult închisă. S-a dovedit de mult o ciorbă lungă şi proastă. Faptul că Florin Cîţu apelează la acest clişeu neghiob arată limitele inteligenţei sale politice.

Dacă ar fi să discutăm strict constituţional, PNRR nu trebuie obligatoriu să fie prezentat în Parlament. Dacă ne gîndim însă din punctul de vedere al democraţiei, al respectului faţă de poporul român, acest plan poate şi trebuie să fie prezentat în Parlament. Mai ales că majoritatea parlamentară este de Centru-Dreapta. În plus, prin intermediul prezentării în Parlament toţi românii vor lua cunoştinţă de PNRR, adică de felul în care Guvernul gîndeşte cum vor fi împărţiţi banii de la Bruxelles. Parlamentul va fi cel chemat să voteze decizia Bruxelles-ului, care înseamnă măriri de taxe şi pentru cetăţenii români. E normal ca şi Parlamentul măcar să ia cunoştinţă de Planul nostru, planul Executivului pentru că, pînă la urmă Parlamentul e cel care va vota măririle de taxe.

Cererea lui Marcel Ciolacu este corectă. Din cîte ne putem da seama însă împotriva acestei poziţii a lui Marcel Ciolacu se va declanşa o maşinărie pe care o ştim deja, o maşinărie a Guvernului, a Preşedinţiei, a presei SRI-iste şi a presei SPP-iste. PSD va fi denunţat că vrea să ne scoată din UE, că face jocurile Moscovei.

Va fi greu pentru PSD, dar va fi necesar să reziste. Deocamdată tensiunea nu a crescut pînă la nivelul celei dintre Gheorge Duca şi Hâncu, adică nu s-a ajuns la nivel de răscoală şi apoi de vînarea celor care au făcut răscoala. Însă e clar că pe măsură ce ne apropiem de încheierea acestui Plan de către guvern, se va intensifica presiunea politico-mediatică împotriva PSD pentru a vota decizia Uniunii Europene, fără a mai condiţiona asta de trimiterea PNRR în Parlament.

Dacă Marcel Ciolacu cedează va fi un eşec uriaş al PSD. Aşadar, trebuie să aşteptăm să vedem.

Profeţia mea este că Marcel Ciolacu va ceda. E un mare interes al lui Klaus Iohannis şi a camarilei sale ca acest Plan să rămînă secret. Pentru că numai astfel banii vor fi împărţiţi doar între Ei”.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici