Ion Cristoiu: Nunta lui Corneliu Zelea Codreanu în vizorul Siguranţei

  • Am scris într-un număr anterior că Nunta lui George Simion nu poate fi identificată cu Nunta lui Codreanu.
  • Nunta lui Corneliu Zelea Codreanu a avut loc la Focşani, în Crîng, duminică 14 iunie 1925.
  • Au participat 100.000 de persoane venite din oraş, din judeţ şi din toată ţara.
672 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Nunta lui Corneliu Zelea Codreanu în vizorul Siguranţei
Pe drumul de la Casa miresei la Crîng s-au înşirat 2300 de care, trăsuri şi automobile, cu lume îmbrăcată în costume naţionale. 
O echipă de cineaşti a filmat totul.
Filmul a reluat în Bucureşti doar de două ori.
Ministerul de Internet a confiscat filmul şi l-a ars.
Amănunte despre Nuntă le dă chiar Corneliu Zelea Codreanu în volumul Pentru legionari, Editura Totul pentru Ţară, 1936, volumul 1.
Volumul 2 şi, deşi planificat n-a mai putut fi scris.
În aprilie 1938, prin arestare, Corneliu Zelea Codreanu a intrat în Maşinăria Morţii.
 

Corneliu Zelea Codreanu: „Erau de faţă între 80.000-100.000 de oameni”

 
Despre nuntă, Corneliu Zelea Codreanu scrie în continuare amintirilor despre Procesul de la Turnu Severin. Trenul care-i ducea spre Iaşi pe Corneliu Zelea Codreanu şi cei din Echipa sa, a avut un traseu triumfal:
 
„Toată noaptea ne-au ieşit oameni înainte prin gări. La Focşani erau în gară peste o mie. Era ora trei noaptea. Ei aşteptau aici de cu seară, de la ora patru. Voiau să ne oprim, măcar o zi la ei. Dar am plecat înainte.
 
În tren s-a suit o delegaţie cu Hristache, Solomon, Aristotel Gheorghiu, Georgină Niculesc şi alţii. Mi-au spus:
D – Dacă nu am avut bucuria să avem procesul la noi, trebuie să faci nunta, la 14 iunie dimineaţa, trebuie să soseşti la Focşani. Vei găsi totul aranjat.
 
Delegaţia s-a dat nos la Mărăşeşti, după ce am promis că la 14 iunie voi fi la Focşani.
Dimineaţa, peste măsură de obosit, am ajuns la Iaşi. 
Studenţimea şi lumea din oraş erau la gară. Ne-au luat pe sus şi ne-au dus prin oraş pînă la Universitate. Acolo erau cordoane de jandarmi. Mulţimea a rupt cordoanele şi a pătruns înăuntru, ducîndu-ne pe sus în aulă. Aici a vorbit prof. Cuza. După aceea lumea s-a împrăştiat în ordine. Ne-am dus fiecare pe la casele noastre. Eu am revăzut cu drag căsuţa din strada Florilor, de care mă despărţisem cu opt luni în urmă. A doua zi, am plecat la Huşi, unde mama mă aştepta, plîngînd, în pragul casei.
Cîteva zile în urmă, am făcut cununia civilă la Primăria din acest oraş.
 
Iunie 1925 – iunie 1927
Nunta.
La 13 Iunie. Am plecat la Focşani, cu mama mea, tatăl meu, fraţii, surorile, mireasa şi socrii. Ajunşi acolo, am fost găzduiţi de Generalul Macridescu.
 
Acolo a venit, seara, comitetul de organizare al nunţii şi ne-a spus că totul este aranjat şi că din celelalte oraşe sosiseră peste 30.000 oameni, care fuseseră încartiruiţi cu toţii şi că vor mai sosi în timpul nopţii. Că toată lumea din Focşani primeşte cu plăcere să găzduiască pe oaspeţi. 
 
A doua zi dimineaţa, mi s-a adus un cal – aşa era programul – şi după ce am trecut călare pe la casa miresei, am pornti în capul unei coloane afară din oraş, la Crîng. Pe marginile şoselei, de o parte şi de alta lume, prin copaci erau copii, iar pe şosea veneau în urma mea naşii, în trăsuri ornate, în frunte cu profesorul Cuza şi Generalul Macridescu, Hristache Solomon, Col. Blezu, Col. Cambureanu, Tudoroncescu, Georgică Niculescu, Maior Băgulesscu şi alţii. Venea apoi carul miresei cu şase boi, împodobit cu flori. Apoi alte care ale nuntaşilor. În total 2.300 de care, trăsuri şi automobile, toate încărcate cu flori şi lume îmbrăcată în costume naţionale. Eu ajunsesem la 7 km de oraş, în Crîng şi coada coloanei încă nu ieşise din Focşani.
 
În Crîng s-a oficiat nunta pe o estradă de scînduri pregătită anume. Erau de faţă între 80-100.000 de oameni. 
 
După oficierea slujbei religioase au început hora, jocurile şi petrecerea. Apoi a urmat masa întinsă pe iarbă verde. Fiecare îşi adusese de mîncare, iar focşănenii avuseseră grijă şi pentru lumea venită din alte părţi.
 
Toată această desfăşurare de costume naţionale, de care româneşti, de viaţă şi de entuziasm, a fost filmată. Peste cîteva săptămîni s-a prezentat la Bucureşti. Dar numai de două ori, căci Ministerul de Interne, a confiscat şi filmul şi copia lui şi le-a dat foc.
 
Spre seară, nunta s-a terminat într-o înfrăţire şi însufleţire generală. Eu am plecat în aceeaşi noapte cu soţia şi cîţiva camarazi la Băile Herculane, unde am rămas două săptămîni la o veche familie de cunoscuţi, St. Martalog. Moţa s-a dus la Iaşi, unde a început săparea temeliei Căminului Cultural Creştin, pe locul donat de ing. Grigore Bejan.
 

Botezul de la Ciorăşti

 
La 10 august, am botezat la Ciorăşti, lîngă Focşani, 100 de copii care se născuseră în vremea aceea în judeţul Putna şi împrejurimi.
Botezul trebuia să aibă loc la Focşani. Guvernul însă, pentru a-l împiedica, a decretat starea de asediu în acest oraş. Ne-am retras atunci la Ciorăşti şi prin foarte multe greutăţi, am reuşit pînă la sfîrşit să botezăm sub baionete, copii”.
 
Nunta a fost gîndită ca o manifestare eminamente politică 
 
Cum era de aşteptat, autorităţile de la Bucureşti sesizează rapid caracterul politic al evenimentului de la Focşani.
Siguranţa Statului se vîră pe fir.
 
Documentele descoperite de noi în Arhiva SRI şi publicate în premieră absolută scot în relief principala preocupare a autorităţilor: posibilitatea ca nunta să fie prilejul unor manifestări antisemite violente.
Brigada de Siguranţă Focşani expediază la Centru două manifeste răspîndite de organizatorii nunţii: Apelul către cetăţeni şi Invitaţiune.
 
Potrivit celor două documentee, reproduse în acest număr, organizatorii îşi propun să facă din nunta lui Corneliu Zelea Codreanu o uriaşă manifestare în favoarea celui de curînd achitat în cazul prefectului de Iaşi.
Asemănător, un alt document Afişul nunţii vorbeşte de „măreaţa sărbătoare a neamului nostru”.
 
Pe plan local, Poliţia Oraşului Focşani – aşa cum se vede dintr-o adresă Confidenţială trimisă Directorului General al Siguranţei Statului – semnalează îngrijorarea populaţiei evreieşti (numeroasă în această parte a ţării0, precum şi măsurile luate de Prefect.
 
Cele două telegrame cifrate trimise de Siguranţa Generală Serviciilor de Siguranţă, dar şi poliţiilor din localităţile de pe traseul căii ferate spre Focşani, ne dezvăluie măsurile luate de autorităţi pentru a preîntîmpina manifestările antisemite cu prilejul nunţii.
 
Documentele din Arhiva SRI sunt o nouă dovadă că nunta lui Corneliu Zelea Codreanu a fost gîndită de viitorul lider al Legiunii dar şi de susţinătorii săi din Focşani ca o manifestare eminamente politică.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici