A DOUA DEZBATERE Obama - Romney: Controverse privind rolul moderatorului în confruntarea celor doi candidaţi la preşedinţia SUA

Echipele de campanie ale lui Mitt Romney şi Barak Obama şi-au exprimat îngrijorarea în faţa Comisiei pentru dezbaterile prezidenţiale în legătură cu modul în care jurnalista CNN Candy Crowley şi-a descris rolul în dezbaterea de marţi seara.

201 afișări
Imaginea articolului A DOUA DEZBATERE Obama - Romney: Controverse privind rolul moderatorului în confruntarea celor doi candidaţi la preşedinţia SUA

Barack Obama şi Mitt Romney (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timp ce acordul încheiat la începutul lui octombrie între echipele de campanie ale celor doi candidaţi sugerează că Crowley va juca un rol limitat în dezbaterea de marţi seara, jurnalista a oferit o serie de interviuri în care sugerează că îşi va asuma un set de responsabilităţi mai extins, relatează revista Time, în ediţia electronică.

În opinia ambelor echipe de campanie şi a comisiei, comentariile lui Crowley sunt în contradicţie cu rolul asupra căruia au convenit acestea, respectiv ca moderatorul să aibă un rol limitat în această dezbatere. Întrebările pentru cei doi candidaţi ar trebui adresate de membri ai audienţei, posibili votanţi selectaţi de Gallup Organization.

Potrivit formatului convenit, după fiecare întrebare adresată de un membu al publicului şi un răspuns de două minute din partea candidaţilor, Obama şi Romney urmează să aibă o discuţie suplimentară facilitată de Crowley.

"În gestionarea celor două minute de comentarii, moderatorul nu va reformula întrebarea şi nici nu va deschide un nou subiect de discuţie. Moderatorul nu va pune întrebări suplimentare şi nu va comenta pe tema întrebărilor adresate de public sau a răspunsurilor candidaţilor în timpul dezbaterii şi nu va interveni în dezbatere cu excepţia desemnării celor care vor adresa întrebări din public sau pentru a reaminti limita de timp şi a invita candidatul să comenteze în cele două minute alocate răspunsului", potrivit memorandumului obţinut de Time şi semnat de avocaţii celor două echipe la 3 octombrie, în ziua primei dezbateri prezidenţiale.

"Comisia trebuie să furnizeze fiecărui moderator o copie a acordului şi să depună toate eforturile pentru a se asigura că moderatorii implementează termenii acestui acord", stipulează acordul încheiat de echipele de campanie.

Comisia, echipele de campanie şi CNN au refuzat să comenteze acest subiect. Crowley a deferit Comisiei toate întrebările despre formatul dezbaterii.

Surse din ambele tabere electorale susţin că îşi pregătesc candidaţii având în vedere posibilitatea ca Crowley să joace un rol mai mare decât vor ele sau Comisia. În acelaşi timp, oficiali familiari cu deliberările echipelor de campanie susţin că speră ca, prin publicarea aşteptărilor lor din partea moderatorului, probabilitatea ca Crowley să îşi depăşească atribuţiile să fie mai mică.

O sursă cheie a declarat duminică după-amiază că în pofida remarcilor lui Crowley pentru CNN, aceasta va modera marţi seara în conformitate cu normele convenite de cele două echipe de campanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici