Anchetatorii urmează, de asemenea, să procedeze la examinarea „crono-tahografului” camionului, un fel de „cutie neagră” care înregistrează parametri ai vehiculului ca viteza şi timpul parcursului.
Găsit la bordul camionului, el se află totuşi într-o „stare foarte, foarte degradată”, a declarat pentru AFP colonelul Ghislain Réty, comandantul Jandarmeriei din Gironde. „Este prea devreme să spunem dacă va fi exploatat”, a precizat el.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, membri ai Unităţi specializate în identificare (IRCGN) au procedat la instalarea „materialului pe care-l folosesc sub corturi, constând în mese pentru autopsie”, a adăugat Réty.
„Vor începe să lucreze din zori, corp cu corp, foarte metodic”, acordând o atenţie specială probelor „dentare” şi „ADN”, a precizat colonelul.
Jandarmii de la IRCGN – laboratorul de ultimă generaţie al jandarmeriei -, lucrează „ca în cadrul accidentelor de avion”. Unii membri ai echipei ştiinţifice au lucrat în urmau prăbuşirii unui avion Germanwings în Alpii francezi, pe 24 martie, şi a accidentului în care a fost implicat un avion Air Algérie în Mali, în iulie 2014, cazuri în care avioanele s-au dezintegrat total.
„Miza este, de asemenea, să se stabilească numărul de persoane care se aflau la bordul autocarului”, a declarat jandarmul, amintind că anchetatorii nu dispun în continuare de „lista oficială”. „Singura listă se afla în autobuz şi a ars”, a precizat el. O îndoială continuă să existe cu privire la numărul de pasageri – 41 sau 42 – care a pierit în autocar.
În total, identificarea oficială a victimelor ar putea să ia până la „trei săptămâni”, a subliniat vineri un reprezentant IRCGN.
În paralel, „experţi în automobile” vor proceda la examinarea „resturilor vehiculelor” şi vor „studia diversele urme de frânare”, pentru a stabili circumstanţele accidentului, a anunţat colonelul Réty.
Concomitent, „experţi în pirotehnie” vor analiza circumstanţele incendiului care a cuprins cele două vehicule – un autocar şi un camion de transport de lemn care circula gol – ce a surprins prin rapiditatea cu care a izbucnit după coliziune.
Accidentul rutier – cel mai sângeros din ultimii 33 de ani din Franţa – s-a soldat cu 43 de morţi şi patru răniţi grav, vineri, la Puisseguin, în apropiere de Libourne (Gironde), majoritatea persoane în vârstă, dar şi un copil, care au murit arse.