ACORD Moscova-Kiev asupra modalităţii de intrare în Ucraina a convoiului rusesc

Rusia şi Ucraina s-au pus sâmbătă de acord asupra modalităţilor de pătrundere pe teritoriul ucrainean a convoiului umanitar rusesc, care aşteaptă la frontieră, a anunţat un reprezentant al Crucii Roşii.

2813 afișări
Imaginea articolului ACORD Moscova-Kiev asupra modalităţii de intrare în Ucraina a convoiului rusesc

Moscova şi Kievul au ajuns la un acord cu privire la ruta convoiului rusesc în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cele două guverne s-au pus de acord asupra modului în care se va proceda la inspectarea convoiului", a declarat pentru presă Pascal Cuttat, un reprezentant al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICER) în Rusia.

Kievul nu a autorizat încă intrarea încărcăturii, urmând să facă acest lucru după ce o va inspecta, iar Crucea Roşie aşteaptă "garanţii de securitate" pentru transportarea de cealaltă parte a frontierei, a precizat el.

Aproape 300 de camioane ruseşti, conţinând 1.800 de tone de ajutor umanitar, potrivit Moscovei, staţionează de joi în localitatea Kamensk-Şahtinski, la aproximativ 30 de kilometri de un post de frontieră din regiunea Doneţk.

Crucea Roşie, care urmează să preia convoiul în Ucraina pentru a distribui ajutorul umanitar, aştepta un acord între cele două părţi înainte de a proceda la inspectarea convoiului.

"Se aşteaptă acum aprobarea pentru intrarea convoiului, care trebuie dată de Kiev. Odată ce aprobarea va fi obţinută, procedura de control poate să înceapă", a precizat oficialul Crucii Roşii. El a anunţat că organizaţia sa a primit "o listă generală" cu ceea ce transportă camioanele.

Camioanele ruseşti vopsite în alb, închiriate de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, urmează să aducă un ajutor umanitar destinat populaţiei rusofone din estul Ucrainei, în special locuitorilor din oraşul Lugansk, afectaţi de patru luni de confruntări între forţele ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi.

Ucraina, la fel ca alte state occidentale, suspectează că acest convoi, care a plecat marţi dimineaţă de la o bază militară de lângă Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuală intervenţie rusă în Ucraina.

După tergiversări, Guvernul ucrainean a acceptat în cele din urmă trecerea convoiului rusesc prin teritoriile din est pe care nu le controlează.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici