ACUZAŢIILE fostului militar american Chelsea (Bradley) Manning: SUA şi presa americană au minţit despre situaţia din Irak şi Afganistan

Militarul american Chelsea (Bradley) Manning, condamnat pentru oferirea a sute de mii de documente secrete site-ului WikiLeaks, acuză Admistraţia de la Washington şi presa americană că au manipulat opinia publică în legătură cu intervenţiile militare în Irak şi Afganistan.

3293 afișări
Imaginea articolului ACUZAŢIILE fostului militar american Chelsea (Bradley) Manning: SUA şi presa americană au minţit despre situaţia din Irak şi Afganistan

Chelsea (Bradley) Manning (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chelsea Manning a fost condamnată la 35 de ani de închisoare, în 2013, pentru oferirea a 750.000 de pagini de documente site-ului WikiLeaks. Manning avea iniţial prenumele Bradley, dar ulterior a exprimat dorinţa de a avea o identitate feminină, optând pentru prenumele Chelsea.

Într-un editorial intitulat "Ceaţă asupra aparatului de război", publicat în ziarul The New York Times, Chelsea (Bradley) Manning acuză Statele Unite că evită să abordeze subiecte despre anarhia şi corupţia rămase în Irak şi Afganistan după intervenţiile militare americane.

"În contextul în care Irakul a ajuns la război civil şi America se gândeşte la o nouă intervenţie, această treabă neterminată ar trebui să evidenţieze urgent modul în care Statele Unite au exercitat control asupra presei în timpul intervenţiilor în Irak şi Afganistan", afirmă Manning.

"Cred că actualele limite ale libertăţii presei şi atitudinea excesiv de secretoasă a Administraţiei SUA fac imposibil pentru americani să înţeleagă deplin ce se întâmplă în războaiele pe care le finanţează", adaugă Manning, argumentând că, în alegerile desfăşurate în Irak în 2010, presa a minţit opinia publică, prezentând o situaţie stabilă.

"Poate că vă amintiţi că presa americană era plină de articole despre succesul alegerilor din Irak (...). Mesajul subtextual era că operaţiunile militare americane au fost eficiente în crearea unui Irak stabil şi democratic. Însă noi, cei care am fost acolo, eram conştienţi de o realitate mult mai complicată".

Grupul terorist sunnit Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliat reţelei Al-Qaida, a ocupat, în ultimele săptămâni, numeroase provincii din nordul Irakului, iar acum avansează spre Bagdad. Statele Unite au anunţat că analizează posibilitatea unor raiduri aeriene împotriva poziţiilor insurgente, excluzând însă o nouă intervenţie militară terestră.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici