Aderarea Georgiei la NATO nu este în interesul SUA

Aderarea Georgiei şi Ucrainei la NATO nu este în interesul Washingtonului sau al Alianţei, a declarat marţi un fost ambasador american la Moscova, Jack Matlock, acesta împreună cu alţi foşti diplomaţi americani denunţând relaţiile cu Rusia.

22 afișări
Imaginea articolului Aderarea Georgiei la NATO nu este în interesul SUA

Aderarea Georgiei la NATO nu este în interesul SUA

La o reuniune a cinci foşti ambasadori ruşi şi americani, Matlock a pus sub semnul întrebării un principiu important al politicii administraţiei Bush: susţinerea fermă faţă de ambiţiile de aderare la NATO ale Georgiei şi Ucrainei.

"A spune pur şi simplu că orice ţară are dreptul de a adera la orice alianţă doreşte este adevărat. Dar o alianţă şi membrii săi au dreptul de a determina dacă este în interesul lor să accepte un membru", a spus Matlock la o reuniune la Washington, susţinută de organizaţia Carnegie Endowment for International Peace.

"Spun că nu este în interesul Statelor Unite şi nici în intersul NATO", a adăugat Matlock, care a fost ambasador la Moscova în perioada 1987-1991, în mandatul fostului preşedinte american George H. W. Bush şi al predecesorului său, Ronald Reagan.

Georgia nu a rezolvat problemele teritoriale cu vecinii săi şi pare că vrea să utilizeze alianţa militară pentru a o ajuta să le rezolve, a mai spus Matlock, făcând referire la conflictul ruso-georgian.

Referitor la Ucraina, care a fost, ca şi Georgia, republică sovietică, majoritatea cetăţenilor s-au opus aderării la NATO, existând riscul de a diviza această ţară, a afirmat Matlock.

Secretarul de Stat Condoleezza Rice a avut o întâlnire cu preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, la New York, marţi, în cadrul Adunării Generale a ONU.

Anterior, ea s-a înâlnit cu ministrul ucrainean de Externe şi a afirmat sprijinul SUA faţă de intenţia Ucrainei de a adera a NATO.

La Washington însă, Matlock şi foştii emisari la Moscova James Collins şi Arthur Hartman au evidenţiat consecinţele ignorării atitudinii Rusiei referitoare la extinderea NATO.

"Personal cred că trebuie să o luăm încet (...). Dacă nu, vom afla că este ceva care nu stabilizează, ci, dimpotrivă, divide", a spus Collins.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici