Adjunctul ministrului rus de Externe susţine că SUA dezvoltă rachete de croazieră ce utilizează sisteme de lansare amplasate în România

Moscova este în mod serios preocupată de faptul că Statele Unite dezvoltă rachete de croazieră ce utilizează sisteme de lansare verticală de tip Mk-41, care sunt prezente şi în România, a declarat Alexander Gruşko, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de agenţia de ştiri Tass.

2175 afișări
Imaginea articolului Adjunctul ministrului rus de Externe susţine că SUA dezvoltă rachete de croazieră ce utilizează sisteme de lansare amplasate în România

Adjunctul ministrului rus de Externe susţine că SUA dezvoltă rachete de croazieră ce utilizează sisteme de lansare amplasate în România

"Vedem că Statele Unite dezvoltă un program pentru fabricarea de rachete de croazieră ce utilizează sistemele de lansare Mk-41. Suntem foarte îngrijoraţi de acest lucru, deoarece acestea sunt sisteme universale şi un astfel de sistem a fost deja testat", a afirmat oficialul rus, adăugând că: "Până acum, 24 de sisteme de acest fel au fost dislocate în România, iar alte 48 vor fi dislocate anul viitor în Polonia".

Moscova se pregăteşte pentru orice scenariu în contextul potenţialei amplasări de către SUA de rachete cu raze de acţiune medii şi scurte în Europa, a mai explicat Alexander Gruşko.

"Analizăm amănunţit semnalele care ne sunt trimise, în special din capitalele NATO, cu poziţia lor comună privind reticenţa de amplasa rachete nucleare terestre cu raze de acţiune intermediare şi mici", a precizat oficialul rus, care a adăugat că speră ca aceste state să sprijine moratoriul propus de Rusia în acest sens.

Luna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a propus mai multor ţări, inclusiv statelor membre NATO, introducerea un moratoriu privind amplasarea de rachete intermediare şi scurte în Europa şi în alte regiuni. Astfel de mesaje au fost adresate şi liderilor unor state non-NATO, în mod particular Chinei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici