Administraţia Trump va permite, în această săptămână, intrarea în Statele Unite a 872 de refugiaţi

Guvernul SUA a acordat derogări pentru a permite intrarea în ţară a 872 de refugiaţi, în această săptămână, deşi ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump interzice acest lucru temporar, potrivit unui document intern ce aparţine Departamentului de Securitate Naţională, citat şi analizat de Reuters.

2017 afișări
Imaginea articolului Administraţia Trump va permite, în această săptămână, intrarea în Statele Unite a 872 de refugiaţi

Administraţia Trump va permite, în această săptămână, intrarea în Statele Unite a 872 de refugiaţi (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto Arhiva)

Un oficial al Departamentului de Securitate Naţională a confirmat derogările, sub anonimat, menţionând că refugiaţii erau consideraţi "în tranzit", relocarea lor fiind deja aprobată înainte ca interdicţia să intre în vigoare.

 

De obicei, refugiaţii care se pregătesc pentru relocare se rup de legături personale şi îşi abandonează bunurile, ceea ce îi expune unui risc major în cazul în care planurile lor de relocare sunt anulate brusc.

Derogările, acordate de Departamentul de Stat şi Departamentul de Securitate Naţională, au avut loc în contextul în care în SUA au loc proteste împotriva ordinului executiv al noului preşedinte. Criticii au declarat că în unele cazuri, ordinul nu a fost comunicat clar către agenţiile care se ocupă cu implementarea acestuia.

 

Până acum, nu se ştie dacă alte derogări vor fi acordate, potrivit oficialului citat mai sus.

Documentul nu relata naţionalitatea refugiaţiilor cărora le este permisă intrarea în Statele Unite.

Documentul intern al Departamentului de Securitate Naţională, în intervalul vineri seara - luni dimineaţa, 348 de deţinători de viză nu s-au putut îmbarca în avioane. În plus, peste 200 de persoane au ajuns în SUA, dar le-a fost interzisă intrare, mai arată documentul.

Peste 735 de persoane au fost interogate de ofiţerii Biroului de Vamă şi Protecţia Frontierelor din aeroporturi, inclusiv 394 de rezidenţi permanenţi ai SUA ce deţin green card.

Cei 872 de refugiaţi care vor intra în Statele Unite în această săptămână, au fost verificaţi conform procedurilor din Administraţia Obama, care în mod normal durează 2 ani şi include mai multe interviuri şi verificare a antecedentelor.

 

Departamentul de Securitate Naţională a declara duminică seara că deţinătorilor de green card le va fi permisă îmbarcarea în avioane, dar că vor fi supuşi unui control suplimentar la sosire în aeroport.

Preşedintele Donald Trump a interzis intrarea refugiaţilor sirieni în Statele Unite pe termen nelimitat, ca parte a unor noi măsuri de a "menţine teroriştii islamici radicali în afara SUA". El a semnat un ordin executiv amplu, care prevede şi suspendarea, timp de patru luni, pentru toate programele de imigrare.

De asemenea, prin acest ordin, cetăţenii din alte şase state, în principal musulmane, primesc interdicţie de a intra pe teritoriul american timp de trei luni.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici