AFP: Arsenalul chimic al regimului sirian, un subiect învăluit în mister

Arsenalul chimic sirian există de mai multe decenii şi este considerat unul dintre cele mai importante în Orientul Mijlociu, însă el continuă să facă obiectul unor speculaţii, în contextul în care date publice despre acesta sunt aproape inexistente.

373 afișări
Imaginea articolului AFP: Arsenalul chimic al regimului sirian, un subiect învăluit în mister

AFP: Arsenalul chimic al regimului sirian, un subiect învăluit în mister (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Franţa a acuzat marţi regimul lui Bashar al-Assad că a utilizat cel puţin o dată gaz sarin în Siria, subliniind că "toate opţiunile sunt pe masă", inclusiv o acţiune militară, iar Washingtonul a solicitat probe suplimentare.

Marea Britanie a anunţat miercuri că deţine probe "fiziologice" privind utilizarea gazului sarin în Siria, "foarte probabil" de către regimul lui Bashar al-Assad.

Regimul sirian a recunoscut pentru prima dată la 23 iulie 2012 că deţine armament chimic şi a ameninţat că îl va utiliza în cazul unei intervenţii militare occidentale, însă niciodată împotriva populaţiei siriene.

Guvernul şi opoziţia armată se acuză reciproc că au utilizat armament chimic în conflictul ce devastează de peste doi ani Siria, una dintre puţinele ţări care nu au semnat Convenţia privind interzicerea armelor chimice şi care, astfel, nu este membră a Organizaţiei însărcinate cu controlul şi aplicarea acesteia (OIAC).

Programul sirian a început să fie creat în anii '70, cu ajutorul Egiptului, iar ulterior al fostei Uniuni Sovietice. Rusia, în anii '90, şi Iranul, începând din 2005, i-au furnizat, de asemenea, o susţinere, potrivit Nuclear Threat Initiative, o organizaţie independentă care înregistrează date "deschise" despre armele de distrugere în masă.

Potrivit unei analize a Programului pentru Neproliferare şi Dezarmare din cadrul Institutului Internaţional pentru Studii Strategice, este vorba despre "cel mai mare program de armament chimic din Orientul Mijlociu, creat cu scopul de a contrabalansa programul nuclear al Israelului".

Analiza relevă că informaţii importante despre acest program au fost colectate în urma dezertării unor ofiţeri, dar că ele sunt "departe de a fi complete".

Potrivit unui expert de la Centrul de Studii asupra Neproliferării din cadrul Institutului Monterey (Statele Unite), stocurile siriene sunt de ordinul a "sute de tone" de diverşi agenţi chimici. "Panoplia lor de agenţi chimici este robustă", apreciază un specialist francez din cadrul Fundaţiei pentru Cercetare Strategică.

Sirienii "au reuşit să stăpânească sinteza organofosforicelor. Este vorba despre ultima generaţie, cea mai eficientă şi mai toxică, de armament chimic. Din această familie fac parte (gazul) Sarin şi (gazul) VX", dar şi "agenţi mult mai vechi, ca sulfura de etil diclorată, adică gazul muştar", declarat el în iulie.

La 30 ianuarie, aviaţia israeliană a bombardat, în apropiere de Damasc, o instalaţie de rachete sol-aer şi un complex militar adiacent, în care se presupune că s-ar afla produse chimice, Israelul temându-se de transferul de armament către mişcarea şiită libaneză Hezbollah, potrivit unui oficial american. The New York Times (NYT) a scris că raidul ar fi avariat principalul centru sirian de cercetare pentru armament biologic şi chimic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici