AFP: Casa Albă, neclară cu privire la următoarele acţiuni în dosarul sirian

Casa Albă s-a arătat neclară, miercuri, cu privire la următoarele acţiuni în dosarul sirian, după ce preşedintele Barack Obama a respins perspectiva lansării unei intervenţii militare, oferind şanse unei iniţiative diplomatice a Rusiei.

283 afișări
Imaginea articolului AFP: Casa Albă, neclară cu privire la următoarele acţiuni în dosarul sirian

AFP: Casa Albă, neclară cu privire la următoarele acţiuni în dosarul sirian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Marţi seara, în timpul unui discurs solemn susţinut la Casa Albă, Obama a evocat mai multe argumente în favoarea lansării unui atac militar împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, denunţând un atac chimic "revoltător" împotriva civililor.

Însă preşedintele american s-a ferit să spună cât timp va oferi diplomaţilor în vederea finalizării unui eventual acord prin care arsenalul chimic sirian ar fi plasat sub control internaţional, un plan propus luni de Moscova şi acceptat de Damasc.

Obama "nu vrea să impună constrângeri", observă James Goldgeier, decanul Şcolii de Diplomaţie de la American University din Washington.

Preşedintele american a fost criticat de către unii aleşi şi editorialişti deoarece nu a dat curs avertismentelor din august 2012 cu privire la "linia roşie", care ar fi depăşită, în opinia lui Obama, în cazul unui atac chimic al Damascului. Ori, asemenea atacuri au fost constatate încă din iunie.

În acest context, iniţiativa rusă a constituit un balon de oxigen pe fondul unui Congresul şi unei opinii publice sceptice faţă de o nouă intervenţie americană în Orientul Mijlociu.

Miercuri, cu o zi înainte de discuţiile de la Geneva între secretarul de Stat american John Kerry şi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney a refuzat să vorbească despre termene limită pentru Siria.

"Nu am un program pe care să vi-l comunic", a afirmat el. "Ceea ce pot să spun este că, în mod evident, aceasta va dura un anumit timp (...), dar tactici de întârziere nu ne interesează", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Kenneth Pollack, de la institutul Brookings, îi reproşează lui Obama că nu a stabilit un calendar în baza căruia regimul de la Damasc să renunţe la armele sale chimice.

"Toată lumea trebuie să ştie cum preşedintele va evalua succesul sau eşecul iniţiativei ruse şi cât timp îi va oferi", afirmă expertul.

În opinia lui Goldgeier, absenţa unui calendar ar putea duce la un eşec lent al planului anunţat de Moscova.

"Nu va exista vreo acţiune pe frontul diplomatic dacă sirienii şi ruşii cred că ameninţarea americană privind utilizarea forţei nu este demnă de încredere" şi va fi "dificil dacă nu există niciun termen", notează el.

Rusia, aliata Siriei, a blocat până în prezent orice rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU în acest dosar. Marţi, Rusia şi-a manifestat ostilitatea faţă de un plan francez care stabileşte un calendar.

În Congres, căruia Obama i-a cerut marţi să suspende organizarea unui vot cu privire la recurgerea la forţă în Siria după ce l-a solicitat la 31 august, la zece zile după atacul chimic, unii aleşi se întreabă când vor fi consultaţi din nou.

Senatorul democrat Bob Casey a vorbit pentru CNN despre dorinţa sa de a oferi un termen "foarte limitat", care ar putea să dureze câteva săptămâni.

Liderul democraţilor din Senat, Harry Reid, a avertizat, la rândul său, că rezoluţia privind recurgerea la forţă în Siria va fi repusă pe ordinea de zi dacă Rusia şi Siria nu vor lua în mod serios planul de plasare sub control a arsenalului chimic al Damascului.

Obama, care a spus în trecut că poate acţiona fără acordul Congresului, a sugerat marţi că ar putea lansa atacuri, subliniind că forţele armate americane sunt "pregătite să acţioneze în cazul în care diplomaţia eşuează".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici