AFP: Egiptenii oscilează între teama de necunoscut şi euforia unei schimbări la care au sperat

În cele două săptămâni de la începutul mişcării de contesatare împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, nervii a numeroşi egipteni au fost puşi la grea încercare, oscilând între teama de necunoscut şi euforia unei schimbări la care au sperat, comentează AFP.

62 afișări
Imaginea articolului AFP: Egiptenii oscilează între teama de necunoscut şi euforia unei schimbări la care au sperat

AFP: Egiptenii oscilează între teama de necunoscut şi euforia unei schimbări la care au sperat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La 25 ianuarie, egipteni din toate mediile au ieşit în stradă în toată ţara pentru a cere plecarea preşedintelui, aflat la putere de aproape 30 de ani, o scenă inimaginabilă în urmă cu câteva săptămâni pentru o populaţie considerată mult timp apatică.

Piaţa Tahrir, un rond enorm din centrul capitalei Cairo, este în prezent ocupată în permanenţă de mii de manifestanţi.

Dar euforia de la început a cedat rapid locul panicii după confruntări, evadări masive din închisoare, jafuri şi confruntări mortale între opozanţi şi susţinători ai preşedintelui Hosni Mubarak. Cel puţin 300 de persoane au fost ucise de la începutul mişcării de contestare, potrivit unui bilanţ neconfirmat al ONU.

Numeroşi egipteni au început atunci să se întrebe dacă nu este timpul să pună capăt acestor manifestaţii.

"Într-o zi suntem euforici, următoarea deprimaţi", explică Sherif Saleh, în vârstă de 42 de ani, care, la fel ca majoritatea bărbaţilor, a trebuit să se alăture comitetului popular de autoapărare din cartierul său, pentru a-şi proteja casa de hoţi, după dispariţia poliţiei de pe străzile din oraş.

"La început eram pregătit să accept un compromis, dar apoi mi-am dat seama că oboseala vorbea", a adăugat el.

Manifestaţiile de la 25 ianuarie au reunit activişti politici dar şi cetăţeni simpli, care au pus capăt tăcerii lor pentru a-şi exprima public nemulţumirea faţă de regimul lui Mubarak.

Dar în cea de-a treia zi a mişcării, poliţia a dispărut brusc de pe străzi, în urma confruntărilor violente între opozanţi şi forţele de ordine.

Focuri de armă se auzeau noaptea şi au fost impuse restricţii de circulaţie, în timp ce armata a fost chemată să asigure ordinea.

"După toate violenţele, voiam doar ca lucrurile să revină la normal", explică Sheria Taher, o mamă care se teme să iasă din casă.

"Eram preocupaţi pentru familiile noastre, vandalismul era terifiant. O vreme, mai multe persoane au crezut că trebuie ca totul să înceteze, să acceptăm concesiile (puterii) şi să revenim la o viaţă normală", a adăgat Saleh.

Hosni Mubarak, în vârstă de 82 de ani, a dat asigurări că nu va candida pentru un al şaselea mandat la prezidenţiale, în septembrie, a remaniat Guvernul şi a promis reforme politice şi economice, dar manifestanţii cer în continuare plecarea sa imediată.

Nivelul anxietăţii a crescut vineri, cu ocazia "zilei plecării", când au fost organizate manifestaţii de amplare la Cairo şi Alexandria, generând temeri privind noi confruntări sângeroase.

"Dar pe măsură ce am văzut că nu erau decât incidente minore, a existat un sentiment de uşurare. Mulţi dintre noi am spus că am ajuns prea departe pentru a bate în retragere", afirmă Ibrahim Shawki, în vârstă de 37 de ani.

"Zidul fricii a fost spart. Nu mai este posibil să ne întoarcem înapoi", a dat asigurări Zeinab Mubarak, o producătoare de televiziune din Cairo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici