Ahmadinejad denunţă o "metodă sionistă" în asasinarea unui om de ştiinţă la Teheran

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a denunţat o "metodă sionistă" în asasinarea omului de ştiinţă din domeniul nuclear Massoud Ali Mohammadi, care a fost înmormântat joi la Teheran în prezenţa a numeroase persoane care au strigat "moarte Israelului" şi "moarte Americii", comentează AFP.

26 afișări
Imaginea articolului Ahmadinejad denunţă o "metodă sionistă" în asasinarea unui om de ştiinţă la Teheran

Ahmadinejad denunţă o "metodă sionistă" în asasinarea unui om de ştiinţă la Teheran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Metoda utilizată pentru asasinarea lui Ali Mohammadi este o metodă sionistă", a declarat Ahmadinejad într-un discurs la Khuzistan (sud-vest), unde se afla într-o vizită. "Această metodă arată nivelul urii inamicilor noştri", a adăugat acesta, citat de agenţia de presă Mehr.

"Inamicii noştri nu vor putea lăsa Iranul fără ştiinţă eliminându-ne savanţii", a continuat Ahmadinejad.

Massoud Ali Mohammadi, un renumit om de ştiinţă care preda la Universitatea din Teheran dar lucra şi pentru corpul Gardienilor Revoluţiei, a fost ucis marţi în explozia unei motociclete-capcană, în timp ce ieşea din casă.

Atentatul a fost atribuit serviciilor de informaţii israeliene şi americane de mai mulţi lideri şi publicaţii oficiale iraniene, care au afirmat că acesta avea scopul de a împiedica Iranul să îşi dezvolte programul nuclear.

Occidentalii se tem că acest program ar avea ca scop dotarea Iranului cu arma nucleară, lucru dezminţit de Teheran.

Preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a declarat miercuri că autorităţile au "primit în ultimele zile informaţii" potrivit cărora serviciile de informaţii americane şi israeliene "caută să comită acţiuni teroriste la Teheran". Statele Unite au dezminţit orice legătură cu acest atentat.

Un oficial israelian, care a solicitat protecţia anonimatului, a refuzat joi să răspundă acuzaţiilor iraniene, afirmând că "Israelul refuză în continuare să comenteze asemenea subiecte".

Mii de persoane, între care şi mai multe personalităţi oficiale, au participat joi la înmormântarea lui Ali Mohammedi. Sloganuri ca "moarte Israelului" şi "moarte Americii" au fost strigate în mai multe rânduri de cortegiu, care a fost supravegheat îndeaproape de forţe de ordine, mobilizate în forţă.

Mulţimea i-a denunţat, de asemenea, pe "ipocriţi", numele dat de regimul islamic Mujahedinilor Poporului (MKO), o mişcare de opoziţie înarmată, aflată în exil, pe care Teheranul o acuză de implicare în atentat, alături de servicii de informaţii israeliene şi americane. MKO a negat orice legătură cu asasinatul lui Ali Mohammadi. Ancheta oficială nu a condus, până în prezent, la nicio arestare.

Mulţimea din cortegiu a strigat şi sloganuri în favoarea "dreptului la energie nucleară" al Iranului, şi pentru liderul suprem Ali Khamenei.

Autorităţile şi presa oficială l-au prezentat pe Ali Mohammadi drept un "revoluţionar".

"Acest specialist era un profesor hezbollahi, credincios, aflat în slujba poporului şi se afla în vârful ştiinţelor celor mai avansate", a subliniat Ahmadinejad joi.

Dar opoziţia antiguvernamentală a publicat, pe site-ul său, mai multe documente şi mărturii detaliate, care par să sugereze că acest om de ştiinţă s-a alăturat în mod activ taberei reformatoare, în timpul crizei care a urmat realegerii contestate a preşedintelui Ahmadinejad, în iunie.

În spatele cortegiului oficial, o mică adunare paşnică, de aproximativ 300 de persoane, a încercat să urmeze procesiunea, dar acest grup a fost dispersat rapid, fără violenţă, de poliţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici