AI: România a furnizat echipamente militare Coastei de Fildeş şi Irakului

România a furnizat, în ultimii ani, echipamente militare Coastei de Fildeş şi Irakului, anunţă Amnesty International într-un raport care critică actuala "dezordine" observată la nivel global în privinţa comerţului cu armament.

207 afișări
Imaginea articolului AI: România a furnizat echipamente militare Coastei de Fildeş şi Irakului

AI: România a furnizat echipamente militare Coastei de Fildeş şi Irakului (Imagine: Mediafax Foto)

Raportul AI, care solicită încheierea unui tratat global pentru reglementarea comerţului cu arme, menţionează vânzarea de către România, în 2003, a patru elicoptere de atac IAR 330 Puma în Coasta de Fildeş, ţară afectată de un conflict între forţele guvernamentale şi insurgenţi.

Evocând situaţia gravă din Coasta de Fildeş, Amnesty observă că, "înainte de tardivul embargou impus de Naţiunile Unite, câteva state est-europene au furnizat cantităţi mari de arme Guvernului ivorian, deşi forţele sale erau implicate în încălcări ale drepturilor omului". Printre exportatorii de armament, raportul menţionează România, Belarus, Rusia, Bulgaria şi Ucraina.

Amnesty critică şi situaţia din Irak, argumentând că exporturile de arme în această ţară contribuie la perpetuarea situaţiei instabile şi abuzurilor. De altfel, AI denunţă "eşecul coaliţiei conduse de Statele Unite de a împiedica abuzurile, de a controla stocurile de armament şi de dezarmare a miliţiilor locale".

În cadrul efortului SUA de dotare cu echipamente militare a Guvernului de la Bagdad, România şi Bulgaria sunt menţionate printre ţările care au furnizat muniţie în Irak, deşi Amnesty nu are date despre cantităţile exportate sau valoarea contractelor.

"Numeroase ţări NATO au donat echipamente militare Guvernului irakian, în cadrul Misiunii de instruire a trupelor locale", continuă AI, precizând că valoarea acestor contracte se ridică la 110 milioane de euro. "Aceste donaţii includ transportoare de personal, camioane, muniţie, tancuri T-72 modernizate, transportoare blindate şi echipamente de protecţie. La începutul anului 2005, comandantul de atunci al Misiunii de instruire, generalul David Petraeus, vorbea de distribuirea a 9.000 de arme serviciilor de securitate irakiene. Aceste contribuţii veneau din partea României, Estoniei şi Danemarcei", precizează raportul AI.

România figurează şi printre ţările care au exportat armament în Irak în cadrul unor contracte comerciale, alături de ţări precum Albania, Bosnia, Cehia, Estonia, Iran, Letonia, Polonia, Serbia, Slovacia, Siria şi Marea Britanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici