AIEA: Iranul şi-a încetinit producţia de uraniu slab îmbogăţit

Iranul şi-a încetinit producţia de uraniu slab îmbogăţit şi a permis accesul inspectorilor ONU la reactorul de cercetare de la Arak, pe care aceştia îl solicitau de mult timp, a anunţat vineri Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

12 afișări
Imaginea articolului AIEA: Iranul şi-a încetinit producţia de uraniu slab îmbogăţit

AIEA: Iranul şi-a încetinit producţia de uraniu slab îmbogăţit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este pentru prima dată când se vede o reducere" a producţiei iraniene de uraniu îmbogăţit, a declarat un oficial de rang înalt al AIEA, care a solicitat anonimatul.

Iranul continuă să instaleze centrifuge la centrala de la Natanz, însă numărul celor aflate în activitate a scăzut, au constatat inspectorii agenţiei.

În total, 4.592 de centrifuge sunt în activitate, faţă de 4.920 la momentul ultimului raport al AIEA din iunie. În total 8.308 centrifuge sunt instalate, ceea ce înseamnă cu circa o mie mai multe decât în iunie.

Uraniul îmbogăţit poate fi folosit atât pe post de combustibil nuclear pentru a produce energie, cât şi pentru o armă atomică.

Iranul este suspectat de ţările occidentale că are un program nuclear secret cu scopuri militare, ceea ce Teheranul dezminte ferm, insistând că are toate drepturile să dezvolte un program nuclear paşnic, în scopuri energetice.

Teheranul a răspuns de asemenea favorabil la cererile de monitorizare mai minuţioasă a centralei sale de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, potrivit unui raport confidenţial al AIEA. Următoarea inspecţie trebuie să aibă loc în noiembrie.

De altfel, Iranul a permis inspectorilor Agenţiei ONU să examineze un reactor de cercetare de la Arak.

Reactorul de cercetare de la Arak

"La 17 august, după cereri repetate, Iranul a acordat agenţiei acces la reactorul IR-40 de la Arak. Agenţia a efectuat o verificare" de tip DIV (design information verification), precizează raportul. Inspectorii "au putut verifica faptul că este în curs construcţia acestei instalaţii".

Acolo nu există un rezervor şi, potrivit Iranului, acesta este încă în construcţie şi trebuie instalat în 2011.

Întrebat cu privire la motivele care au determinat republica islamică să facă acest pas şi dacă acesta reprezintă o schimbare în atitudinea Iranului faţă de AIEA, din cauza situaţiei politice interne tensionate, oficialul AIEA citat a refuzat să facă vreun comentariu.

În pofida acestor semne de bunăvoinţă şi a acordurilor între Teheran şi AIEA privind transmisia îmbunătăţită de informaţii şi vizitele inopinate, Iranul nu a răspuns la întrebările referitoare la natura militară presupusă a programului său.

"În mod regretabil, Agenţia nu a putut angaja discuţii substanţiale privind aceste probleme de importanţă maximă de peste un an", menţionează AIEA în raportul său, apreciind că este "decisiv" ca Iranul să aducă toate clarificările cerute.

Raportul AIEA trebuie să reprezinte baza discuţiilor celor şase state care vor studia la 2 septembrie posibilitatea adoptării unor sancţiuni mai severe în cadrul ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici