Al optulea val de atacuri cu rachete ruseşti în Ucraina

Rusia a lansat un nou tir de rachete asupra unor ţinte din Ucraina, pentru a opta oară în opt săptămâni, scrie BBC.

1562 afișări
Imaginea articolului Al optulea val de atacuri cu rachete ruseşti în Ucraina

Al optulea val de atacuri cu rachete ruseşti în Ucraina

Au fost raportate perturbări semnificative ale reţelei electrice, mai ales în est. În sud, Odesa a rămas fără energie electrică. Ucraina spune că patru persoane au fost ucise.

Dar loviturile par să fi provocat mai puţine pagube decât în ocaziile anterioare. Ucraina spune că a doborât 60 din cele 70 de rachete lansate de Rusia. Moscova spune că a lovit toate cele 17 ţinte vizate.

În discursul său video de luni târziu, preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că loviturile au afectat, de asemenea, alimentarea cu energie electrică în Moldova.

"Acest lucru dovedeşte încă o dată că abilitatea Rusiei de a efectua astfel de atacuri teroriste masive reprezintă o ameninţare nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga noastră regiune".

Atacurile ruseşti anterioare au lovit reţeaua energetică a Ucrainei, lăsând milioane de oameni fără electricitate şi căldură la sosirea iernii.

De câteva zile circulă avertismente potrivit cărora Rusia ar plănui un nou val de atacuri. În cele din urmă, acestea au început la doar câteva ore după o serie de explozii la două baze aeriene din interiorul Rusiei, pe care Moscova le-a pus pe seama dronelor ucrainene interceptate de apărarea aeriană rusă.

Trei militari au fost ucişi şi două avioane au fost avariate în explozii, a declarat Ministerul rus al Apărării. Ucraina nu a comentat încă.

Pentru inginerii electricieni ucraineni aflaţi la grea încercare, atacurile cu rachete de luni vor însemna probabil o nouă rundă de reparaţii de urgenţă, adesea la instalaţii lovite în mod repetat în ultimele săptămâni.

Înainte de loviturile de luni, oficialii de la Kiev vorbeau despre trecerea de la pene de curent de urgenţă, extrem de perturbatoare, care durează adesea mai multe ore, la întreruperi programate mai uşor de gestionat, care să ofere civililor o predictibilitate.

Este posibil ca aceste planuri să fie acum suspendate, dar se pare că pagubele de luni ar putea fi mai puţin extinse decât în cazul atacurilor anterioare.

O altă trăsătură a ultimelor lovituri ruseşti este absenţa aparentă a dronelor "kamikaze" de fabricaţie iraniană.

Oficialii ucraineni au declarat recent că Rusia şi-a epuizat rezervele de vehicule fără pilot. Un alt oficial militar ucrainean a declarat că vremea rece a împiedicat Rusia să le folosească.

Oricum ar fi, acestea nu par să fi fost folosite de la jumătatea lunii noiembrie.

Rusia a început atacurile coordonate pe scară largă asupra reţelei electrice din Ucraina la 10 octombrie. De atunci, aproximativ jumătate din infrastructura energetică a ţării a fost avariată, lăsând milioane de ucraineni fără curent electric chiar în momentul în care temperaturile de iarnă au scăzut sub zero grade.

Unii lideri occidentali au calificat această strategie drept o crimă de război, din cauza pagubelor uriaşe provocate infrastructurii civile. Experţii au declarat pentru BBC că tactica Rusiei de a lovi infrastructura energetică este cel mai probabil concepută pentru a demoraliza şi teroriza populaţia, mai degrabă decât pentru a obţine vreun avantaj militar concret. Aceasta ar fi o încălcare a dreptului internaţional, aşa cum este prevăzut în Convenţiile de la Geneva.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici