Alegerile din Rusia: Câte voturi a obţinut de fapt partidul lui Putin? Un ONG susţine că scorul a fost supraevaluat cu 20 de puncte

Scorul real al partidului de guvernământ la alegerile de duminică din Rusia este de mai puţin de 30 la sută din voturi, respectiv cu 20 de puncte mai puţin decât rezultatele anunţate, afirmă joi o organizaţie neguvernamentală, bazându-se pe mărturiile observatorilor voluntari.

1121 afișări
Imaginea articolului Alegerile din Rusia: Câte voturi a obţinut de fapt partidul lui Putin? Un ONG susţine că scorul a fost supraevaluat cu 20 de puncte

Alegerile din Rusia: Câte voturi a obţinut de fapt partidul lui Putin? Un ONG susţine că scorul a fost supraevaluat cu 20 de puncte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit site-ului de Internet al acestui grup numit "Observatorul cetăţean" (nabludatel.org), partidul premierului Vladimir Putin, creditat cu 49,54 la sută din voturi de comisia electorală, ar fi obţinut de fapt 29,8 la sută din voturi la nivel naţional în afară de Moscova şi 25,8 la sută în capitală.

Potrivit acestor date, bazate pe analiza rezultatelor din 176 de birouri de vot, arată organizaţia, participarea reală este de 51,5 la sută la Moscova şi 53 la sută în restul ţării. Comisia Electorală a anunţat o rată de participare de 60,2 la sută pe site-ul său de Internet.

ONG-ul estimează că rezultatul real pentru Partidul Comunist este de 22,6 la sută în Rusia (fără Moscova) şi 25 la sută în capitală, faţă de 19,16 la sută oficial.

Partidul Rusia Justă (centru-stânga, 13,22 la sută oficial) ar fi obţinut 17,3 la sută la Moscova şi 21 la sută în restul ţării.

Partidul Liberal-Democrat (naţionalist, 11,66 la sută oficial) ar fi obţinut 12,6 la sută la Moscova şi 14 la sută în restul ţării.

Partidul opoziţiei liberale Iabloko, creditat cu 3,3 la sută de comisia electorală, procent inferior pragului necesar pentru a intra în Dumă (Camera inferioară) ar fi obţinut 14,3 la sută la Moscova şi 8,2 la sută în restul Rusiei.

Grupul Observatorul cetăţean, condus de politologul independent Dmitri Oreşkin, este partenerul organizaţiei Golos, care a denunţat numeroase nereguli şi presiuni în campania electorală în timpul scrutinului.

Misiunea observatorilor OSCE a declarat luni că a observat nereguli "frecvente" în timpul scrutinului şi a evocat în special introducerea unor buletine suplimentare în urnele de vot.

Mii de ruşi au participat, de la încheierea scrutinului, la manifestaţii ale opoziţiei reprimate dur de forţele de ordine, care au arestat sute de persoane la Moscova şi Sankt-Petersburg.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici