Alegerile prezidenţiale din Franţa: Ritualul serii electorale ar putea fi perturbat de reţelele sociale

Francezii sunt obişnuiţi să afle rezultatul alegerilor încă de la închiderea ultimelor secţii de votare, la ora locală 20.00 (21.00, ora României), cu ajutorul unui sistem foarte fiabil de estimare pe baza buletinelor reale, însă reţelele sociale pot afecta, anul acesta, acest orar.

147 afișări
Imaginea articolului Alegerile prezidenţiale din Franţa: Ritualul serii electorale ar putea fi perturbat de reţelele sociale

Alegerile prezidenţiale din Franţa: Ritualul serii electorale ar putea fi perturbat de reţelele sociale (Imagine: Shutterstock)

De peste 30 de ani, ritualul serilor electorale este bine rodat. La ora locală 20.00 (21.00, ora României), secţiile de votare din marile oraşe se închid, iar posturile de televiziune anunţă imediat rezultatul scrutinului.

La momentul respectiv, votarea este încheiată deja de două ore în zonele rurale sau în micile oraşe. Institutele de sondare au dezvăluit primele rezultatele dintr-un anumit număr de secţii reprezentative, deja închise la ora respectivă, lucru care le permite să spună cu certitudine rezultatul votului la nivel naţional.

Este vorba despre estimări realizate pe baza buletinelor de vot reale şi nu a ieşirii de la urne, care oferă un tip de estimare mai aleator, ca în majoritatea ţărilor.

Însă acest termen legal de la ora locală 20.00 ar putea să nu mai fie respectat, odată cu dezvoltarea accelerată a reţelelor sociale - iar în Franţa există aproximativ 23 de milioane de conturi pe Facebook şi aproximativ trei milioane de conturi pe Twitter -, canale pe care informaţiile se propagă cu o viteză foarte mare.

Teoretic, legea pedepseşte pe oricine ar difuza informaţii de natură să influenţeze votul. Însă presa străină - elveţiană şi belgiană -, a anunţat deja că, aşa cum a procedat şi la alegerile precedente, nu se simte vizată de regulile care se aplică în Franţa.

Astfel, există şanse mari ca rezultatele să fie puse în circulaţie înainte de ora prevăzută în mod legal, institutele de sondare fiind, tehnic, în măsură să furnizeze estimări fiabile cu puţin înainte de ora locală 19.00 (20.00, ora României). În general, acestea sunt păstrate secrete de către reprezentanţii politici şi de către presă, care le cunosc.

Contactate de AFP, mai multe instituţii mass-media franceze, cum ar fi posturile de televiziune TF1, France2, France3, postul de radio France Inter şi site-urile publicaţiilor Le Monde, Le Point şi LeFigaro.fr au declarat că vor respecta regula embargoului absolut până la ora locală 20.00. "Putem critica legea, însă o vom respecta, atât timp cât avem sediul în Franţa", a declarat o sursă de la LeFigaro.fr.

Cu toate acestea, ele nu au exclus posibilitatea de a-şi revizui poziţia, în caz de încălcare flagrantă a acestei reguli de către o instituţie din breaslă.

Pe de altă parte, cotidianul Libération a anunţat că îşi "rezervă dreptul" de a publica estimările pe site, încă de la ora locală 18.30, "în cazul în care rezultatul este clar iar sursele sunt fiabile", a avertizat Nicolas Demorand, directorul redacţiei publicaţiei.

(Material realizat de Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici