Alertă în Marea Britanie din cauza unor posibile atacuri asupra parlamentarilor

Scotland Yard se pregăteşte să revizuiască măsurile de securitate pentru cei 650 de parlamentari britanici în urma unor informaţii potrivit cărora politicienii ar putea fi vizaţi de atacuri solitare ale unor musulamni radicali, relatează The Sunday Times, în ediţia electronică.

17 afișări
Imaginea articolului Alertă în Marea Britanie din cauza unor posibile atacuri asupra parlamentarilor

Alertă în Marea Britanie din cauza unor posibile atacuri asupra parlamentarilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Politicienii s-ar putea număra printre persoanele care riscă să fie împuşcate sau înjunghiate de indivizi izolaţi, aşa cum s-a întâmplat cu regizorul olandez Theo Van Gogh în 2004. Richard Kemp, fost preşedinte al comitetului Cobra a declarat că are informaţii că săptămâna trecută circulau detalii despre atacuri plănuite de persoane solitare.

"Aceasta este tipul de tactică pe care am putea să îl vedem mai des. În termenii impactului, este mai bine să vizezi o persoană publică. Dar este o tactică de nivel inferior, care este mult mai dificil de depistat deoarece nu este nevoie de o celulă care să o organizeze. Astfel, şansele de a putea identifica şi a împiedica astfel de atacuri sunt foarte mici", a declarat el.

Mesajele difuzate pe Interent de oficiali ai al-Qaida ca Ayman al-Zawahiri, adjunctul lui Osama ben Laden, încurajează adepţii să comită astfel de atacuri, sfătuindu-i să "meargă şi să facă ce pot".

Kemp a declarat că numeroase persoane publice, nu numai parlamentari, pot deveni ţinte. El a subliniat cazul lui Van Gogh, care a fost împuşcat şi înjunghiat mortal în plină zi în Amsterdam de Mohammed Bouyeri, un musulman olandez de origine marocană.

Situaţia a fost evaluată ca fiind "gravă", ceea ce înseamnă că un atac este foarte probabil, iar MI5, serviciile de informaţii interne, au devenit mai preocupate de rolul unor aşa-numiţi singuratici, care s-au radicalizat ei înşişi, în viitoarele atacuri teroriste.

Preocupări speciale au apărut în legătură cu securitatea premierului, după ce s-a constatat că acesta a refuzat escorta oficială şi se plimbă în jurul Whitehall cu doar câţiva ofiţeri din garda de protecţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici