Alexei Navalnîi riscă încă 10 ani de închisoare. Care sunt acuzaţiile

Alexei Navalnîi riscă încă 10 ani de închisoare pentru delapidarea unor sume de bani, fiind judecat chiar într-o închisoare. Soţia sa este îngrijorată; crede că soţul ei intră într-un con de umbă şi va fi ucis în închisoare pe măsura ce subiectul invaziei ruse a Ucrainei este tot mai mediatizat.

2584 afișări
Imaginea articolului Alexei Navalnîi riscă încă 10 ani de închisoare. Care sunt acuzaţiile

Alexei Navalnîi riscă încă 10 ani de închisoare.Care sunt acuzaţiile

Rusia i-ar putea prelungi sentinţa lui Alexei Navalnîi cu încă 10 ani într-un nou proces penal. Susţinătorii săi avertizează că situaţia sa a fost umbrită de criza din Ucraina.

Liderul opoziţiei ruse este acuzat pentru delapidare- ar fi deturnat donaţii către organizaţia sa anticorupţie FBK, cea care îl acuza pe Vladimir Putin că deţine un conac de 1 miliard de lire sterline, precum şi alţi oficiali de rang înalt care se îmbogăţesc prin scheme corupte.

Navalny a negat acuzaţiile şi le consideră motivate politic.

Noul proces pentru delapidare a început marţi în interiorul coloniei corective nr. 2 din regiunea Vladimir, aflată la trei sau patru ore de mers cu maşina la est de Moscova.

Navalny ispăşeşte o pedeapsă de trei ani şi jumătate la închisoare pentru o acuzaţie separată de delapidare. A supravieţuit unui atentat la otrăvire în 2020 şi a fost arestat după ce s-a întors în Rusia anul trecut.

Familia şi susţinătorii lui spun că regimul de la Kremlin caută o condamnare uşoară, iar procesul se desfăşoară într-o colonie de închisoare, departe de baza sa de sprijin din Moscova.

„[Autorităţile] vor să-l ascundă de toţi oamenii, de susţinătorii săi, de jurnalişti”, a scris soţia sa, Yulia Navalnaya, într-o postare pe Instagram în ajunul procesului. „Este atât de jalnic încât le este frică să ţină procesul la Moscova”.

Când audierile au început marţi, Navalnaya şi-a îmbrăţişat soţul care era îmbrăcat într-o salopetă albastră de deţinut. Navalny nu a fost ţinut în cuşcă, aşa cum se obişnuieşte în timpul procedurilor penale ruseşti, deoarece sala de judecată se afla în interiorul unei închisori.

Maria Pevcikh, un alt aliat de top al lui Navalny, a declarat că pericolul pentru Navalny a crescut pe măsură ce atenţia publicului a fost din ce în ce mai distrată de riscul unui atac rusesc asupra Ucrainei.

„Pericolul pentru viaţa lui Navalny, adică probabilitatea ca el să fie ucis în închisoare, va creşte exponenţial în funcţie de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a scris ea. „Şansele sunt deja destul de precare, dar o invazie rusă completă abia îi lasă vreo şansă de supravieţuire.”

Reporterii au spus că celor care doreau să intre în sala de judecată li s-au  interzis să aducă laptopuri, telefoane sau dispozitive de înregistrare, scrie The Guardan

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici