Ambasadorii din peste 40 de state care au recunoscut independenţa Kosovo fuseseră rechemaţi în ţară.
"Credem că revenirea ambasadorilor noştri ne va îmbunătăţi poziţia în aceste state (membre UE)", a declarat ministrul Mediului, Oliver Dulici, într-o conferinţă de presă.
Oficialii susţin că Belgradul are o atitudine pragmatică, încercând să evite o deteriorare a relaţiilor diplomatice.
Bruxelles-ul anunţa la începutul săptămânii că arestarea lui Radovan Karadzici este un semnal despre seriozitatea Serbiei în relaţia cu Uniunea Europeană. Cu toate acestea, unele state cer arestarea ultimilor doi suspecţi daţi în urmărire de TPI.
"Credem că revenirea ambasadorilor va îmbunătăţi poziţia noastră în aceste state membre UE. Depunem toate eforturile pentru a obţine statutul de candidat la aderarea UE până la sfârşitul anului. Ambasadorii vor putea întreprinde acţiuni de lobby în acest sens", a explicat ministrul sârb al Mediului, Oliver Dulici.
Dulici nu a precizat când vor fi retrimişi ambasadorii în ţările care nu fac parte din Uniunea Europeană, cum sunt Statele Unite. Oficialul sârb a anunţat însă că diplomaţii îşi vor relua activităţile în ţările membre UE în cursul săptămânii viitoare.
Oficialii europeni susţin că este vorba de o chestiune bilaterală între state, astfel că Bruxelles-ul nu a avut o reacţie oficială.
Precedentul guvern sârb, condus de naţionalistul Vojislav Koştuniţa, a chemat ambasadorii imediat după ce ţările occidentale au recunoscut independenţa Kosovo.