Analiză: De ce Germania nu va impune sancţiuni dure Chinei, chiar dacă invadează Taiwanul

  • Timp de luni de zile, Berlinul înfuriat mulţi aliaţi cu abordarea sa de a face un pas înainte, doi paşi înapoi în confruntarea cu Rusia cu privire la Ucraina.
  • Cu toate acestea, acest episod pare a fi o deschidere pentru ceea ce se pregăteşte în Asia, deoarece tensiunile legate de Taiwan forţează Berlinul să cântărească modul în care ar răspunde dacă Beijingul ar încerca să cucerească naţiunea insulară, pe care China o consideră o regiune separatistă.
6175 afișări
Imaginea articolului Analiză: De ce Germania nu va impune sancţiuni dure Chinei, chiar dacă invadează Taiwanul

Dacă acest lucru se va întâmpla, SUA şi alţi aliaţi occidentali ar face presiuni pentru sancţiuni dure împotriva Chinei. Este puţin probabil ca Germania să se afle printre aceştia, lucru care ar putea proteja economia sa bazată pe exporturi, dar care ar afecta atât credibilitatea sa, cât şi credibilitatea internaţională a Europei, potrivit POLITICO.

Întrebat joi dacă Germania îşi poate permite să susţină sancţiuni în cazul unei invazii chinezeşti, cancelarul Olaf Scholz a evitat întrebarea, în timp ce a mustrat industria germană pentru că a ignorat expresia "să nu-ţi pui toate ouăle într-un singur coş".

"Problema dependenţei ţării noastre în domenii cruciale privind lanţurile de aprovizionare, materiile prime şi alte lucruri este un element necesar al strategiei noastre de securitate naţională, la care lucrăm în prezent", a adăugat el, fără a menţiona numele Chinei.

Alţii au fost mai direcţi. Dependenţa industriei germane de exporturi a "creat o dependenţă care ne lasă neajutoraţi", a declarat Norbert Röttgen, un important parlamentar de centru-dreapta, la începutul acestei săptămâni la televiziunea germană.

Ar putea Germania să susţină sancţiuni împotriva Chinei?

"În momentul de faţă, nu prea", a declarat Röttgen, fost ministru şi mult timp preşedinte al comisiei de politică externă a parlamentului german. 

În timp ce dezbaterea este, în multe privinţe, o reluare a maniei Germaniei de a se întreba dacă şi cum să se confrunte cu Rusia în legătură cu Ucraina, de data aceasta miza este chiar mai mare.

Marea îngrijorare a Germaniei în legătură cu antagonizarea Moscovei a fost pierderea accesului la energie ieftină. În cazul Beijingului, este vorba despre pierderea fundamentului prosperităţii sale economice. În ultimii ani, China a depăşit SUA pentru a deveni cel mai mare partener comercial al Germaniei, reprezentând aproape 10% din cele 2.600 de miliarde de euro din comerţul exterior al ţării anul trecut. Mai mult, China, care a propulsat economia germană timp de decenii, rămâne un motor de creştere cheie.

De aceea, reducerea dependenţei industriei germane de această ţară este mai uşor de spus decât de făcut.

Dilema Germaniei

"În cazul unei invazii chineze în Taiwan, urmată de sancţiuni occidentale masive, scăderea exporturilor şi a veniturilor, precum şi suspendarea livrărilor din China ar duce la pierderi economice considerabile în UE şi în special în Germania", a declarat Jurgen Matthes, autorul unui studiu legat de dependenţa economiei germane faţă de China.

Având în vedere această perspectivă, sprijinul german pentru sancţiuni occidentale substanţiale este îndoielnic. Deşi Berlinul a susţinut măsuri dure împotriva Moscovei după invazia la scară largă a Ucrainei din februarie, potenţialele repercusiuni economice pentru Germania au fost limitate.

Chiar dacă Scholz a suspendat controversatul proiect al gazoductului Nord Stream 2 cu Rusia, de exemplu, el a încercat, de asemenea, să delimiteze interesele energetice fundamentale ale Germaniei prin respingerea apelurilor pentru un embargo total asupra gazului. 

Această strategie nu a dat rezultatele pe care le spera, dar numai pentru că ruşii înşişi au redus fluxul de gaze naturale către Europa. Penuria actuală de gaz din Germania, care ameninţă să blocheze sectoare industriale cheie, va influenţa în mod inevitabil modul în care guvernul va reacţiona la o potenţială invazie chineză în Taiwan. Cu o inflaţie ridicată şi cu preţurile la energie care nu dau semne de scădere, Germania nu-şi poate permite o nouă lovitură pentru economia sa în declin.

Oficialii de la Berlin recunosc, în privat, că Germania nu ar fi în măsură să aprobe nimic mai mult decât sancţiuni simbolice împotriva Chinei. Asta nu înseamnă că nu vor exista dezbateri dramatice la Berlin cu privire la ultima dilemă morală a Germaniei. Emisiunile de discuţii politice vor dedica ore întregi acestei chestiuni, iar editorialiştii din ziare vor vărsa butoaie de cerneală disecând fiecare unghi. Dar, în ceea ce priveşte substanţa, germanii vor oferi ca de obicei: nimic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici