ANALIZĂ: Poroşenko se angajează la sarcina dificilă de pacificare a Ucrainei

Noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko se angajează la o sarcină considerată "herculeană", şi anume pacificarea unei ţări aflate pe marginea războiului civil, dar şi la normalizarea relaţiilor cu Moscova, acuzată că susţine din spate insurecţia armată prorusă în estul Ucrainei, relatează AFP.

230 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Poroşenko se angajează la sarcina dificilă de pacificare a Ucrainei

ANALIZĂ: Poroşenko se angajează la sarcina dificilă de pacificare a Ucrainei (Imagine: Facebook)

Ucrainenii şi occidentalii vor să creadă într-o "dezescaladare" a acestui conflict fără precedent de la Războiul Rece încoace, după învestirea sâmbătă a miliardarului prooccidental, în vârstă de 48 de ani, care a promis să menţină unitatea ţării şi a întins o mână către estul rebel.

"Al cincilea preşedinte Petro Poroşenko ne-a dat speranţă pentru viitor. Discursul său de învestire, cu accentul pus pe pace, a fost impecabil", scria duminică ziarul ucrainean online lb.ua.

Secretarul de Stat american John Kerry s-a declarat "încrezător", sâmbătă, în privinţa perspectivelor unei destinderi, după o scurtă întevedere, vineri, între Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin, la ceremoniile de aniversare a 70 de ani de Debarcarea din Normandia.

"Sperăm să nu fim nevoiţi să impunem sancţiuni şi mai dure" Moscovei, izolată de către Washington după anexarea Crimeei, a declarat el.

Poroşenko şi ambasadorul Rusiei în Ucraina, Mihail Zurabov, au sugerat că negocieri între cele două ţări urmează să fie lansate zilele următoare.

- Înăbuşirea insurecţiei

"Cu siguranţă rămân multe lucruri de făcut, dar calea trasată de către preşedintele Poroşenko va conduce la o dezescaladare a tensiunilor. Este timpul, acum, ca preşedintele Putin să se angajeze în mod direct în dialog cu preşedintele Poroşenko, să pună capăt afluxului de arme şi să adopte măsuri care să conducă la încetarea violenţelor separatiştilor proruşi în estul Ucrainei", a continuat Kerry.

În opinia expertului militar ucrainean independent Valentin Badrak, succesul unei destinderi cu Putin depinde de-acum de succesul operaţiunii militare pe care Ucraina o efectuează în est, de la 13 aprilie, cu scopul de a înăbuşi insurecţia care s-a soldat deja cu peste 200 de morţi.

"Este necesară o nouă versiune modernă a operaţiunii", apreciază el într-un articol publicat în săptămânalul Dzerkalo Tîjnia.

În opinia sa, nucleul de combatanţi care "trebuie lichidat" este alcătuit din ofiţeri din cadrul serviciilor militare ruse de informaţii, care reprezintă "aproximativ 20% din forţele separatiste coordonate de la Moscova".

"Ucrainenii care au luat arma în mână vor schimba repede tactica, imediat ce vor fi lăsaţi fără susţinerea Moscovei", apreciază el.

"O parte dintre ei, cei care au mâinile pătate de sânge, vor părăsi Ucraina, iar ceilalţi se vor calma", adaugă el, subliniind că această componentă militară este necesar să fie dublată de un "program social adecvat" pentru estul ţării.

Adresând - în rusă - "un mesaj de pace" locuitorilor din regiunea industrială Donbas, aflată în mare parte sub controlul rebelilor şi în care intenţionează să efectueze "rapid" o vizită, Poroşenko s-a angajat sâmbătă să efectueze o descentralizare a puterii şi să garanteze utilizarea liberă a limbii ruse.

El a respins, în schimb, orice "compromis" cu Rusia în privinţa orientării europene a ţării şi asupra apartenenţei la Ucraina a Crimeei, anexată în martie de către Moscova.

- Concretizarea aspiraţiilor din Piaţa Maidan

Ales pe 25 mai cu 54,7% din voturile exprimate, Poroşenko, a cărui învestire a fost salutată de către Uniunea Europeană (UE) şi NATO, îi urmează în funcţie lui Viktor Ianukovici, destituit la sfârşitul lui februarie, după ce a fugit în Rusia, în urma unei băi de sânge în Piaţa Maidan şi unei mişcări de contestare proeuropeană de trei luni.

"Problema cea mai dureroasă care-l va bântui pe Poroşenko în toată preşedinţia sa este aceasta: «oare, asta este ceea ce a vrut Maidanul?»:", scrie jurnalistul Mustafa Naiem, unul dintre organizatorii mişcării de contestare.

Poroşenko va avea dificila sarcină să concretizeze aspiraţiile europene, să lupte împotriva corupţiei şi să scoată ţara dintr-o recesiune profundă, agravată de criza actuală.

În faţa oficialilor occidentali veniţi la Kiev, Poroşenko a pledat pentru semnarea "cel mai târziu la 27 iunie" a Tratatului de liber-schimb cu UE, la care a renunţat, în mod surprinzător, predecesorul său, în noiembrie. De asemenea, el nu a ascuns că obiectivul său este, pur şi simplu, integrarea Ucrainei în UE.

Însă ministrul francez de Externe Laurent Fabius a reafirmat, la puţin timp după aceste declaraţii, că UE nu este pregătită să integreze Ucraina.

"Când Poroşenko spune că (Acordul de Asociere cu UE) este prima etapă a unei Ucraine membre UE, atunci când discut cu partenerii mei europeni nu există o majoritate în acest sens, acesta este un lucru clar", a insistat Fabius.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici