ANALIZĂ | Rusia şi Statele Unite, sancţiuni simetrice contra presei, pe fondul crizei generate de ingerinţele Moscovei în scrutinul american

Decizia Administraţiei Vladimir Putin de a obliga companiile media străine active în Rusia să se înregistreze ca "agenţi străini" este o reacţie la o măsură similară adoptată recent de Washington contra postului Russia Today, acuzat de implicare în campania rusă de influenţare a scrutinului din SUA.

938 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ | Rusia şi Statele Unite, sancţiuni simetrice contra presei, pe fondul crizei generate de ingerinţele Moscovei în scrutinul american

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat o lege care le permite autorităţilor ruse să catalogheze companiile media nonruse drept "agenţi străini", o măsură considerată un act de retorsiune faţă de Statele Unite. Legea a fost adoptată rapid de Parlamentul Rusiei în ultimele două săptămâni şi a fost promulgată sâmbătă de Vladimir Putin. Potrivit textului legii ruse, instituţiile media care beneficiază de asistenţă financiară din alte ţări ori de la organizaţii străine pot fi considerate «agenţi străini», dar deciziile concrete vor fi luate de Ministerul rus al Justiţiei de la caz la caz.

Oficiali ruşi au explicat clar că legea este o reacţie la decizia Administraţiei Donald Trump de a obliga postul tv RT (Russia Today) să îşi înregistreze filiala din Statele Unite ca entitate străină, în virtutea Legii privind activităţile agenţilor străini, informează CNN.

"Măsura adoptată de Rusia va permite Kremlinului să forţeze companiile media străine să se înregistreze ca agenţi străini şi să dezvăluie sursele de finanţare. Manevra Moscovei este o reacţie la hotărârea Departamentului Justiţiei din SUA de a forţa postul rus de stat RT să se înregistreze ca agent străin, un semnal că tot conţinutul difuzat va fi considerat propagandă. Cele două măsuri intervin în contextul anchetelor aflate în curs în Statele Unite ale Americii privind presupusele interferenţe ruse în scrutinul prezidenţial american", observă publicaţia The Hill.

Departamentul american al Justiţiei a stabilit termenul de 13 noiembrie pentru ca Russia Today să se înregistreze ca entitate străină după ce raportul serviciilor americane de informaţii a stablit că postul tv rus "a difuzat mesaje strategice din partea Administraţiei Rusiei" pentru a alimenta disputele politice în campania electorală desfăşurată în SUA în 2016 şi pentru a amplifica "starea de nemulţumire" a cetăţenilor americani. Moscova ameninţase că decizia Statelor Unite va fi urmată urgent de o "reacţie simetrică". "Partea rusă a avertizat în mod repetat că orice măsuri de limitare a activităţilor companiilor media ruse din Statele Unite vor atrage inevitabil un răspuns simetric, în conformitate cu legislaţia rusă", a transmis Ambasada Rusiei.

"Nu este prima dată când Kremlinul ia măsuri împotriva instituţiilor de presă străine. Rusia a emis o serie de avertismente adresate posturilor Radio Europa Liberă şi Vocea Americii, care beneficiază de finanţare din partea Administraţiei SUA, dar şi postului privat CNN, pe care Kremlinul le acuză că difuzează conţinut tendenţios antirus", notează publicaţia The Hill.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane. "Eforturile Rusiei de a influenţa scrutinul prezidenţial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinţei pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activităţile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acţiune, al intensităţii şi scopului eforturilor, comparativ cu operaţiunile anterioare", se arată în versiunea declasificată a Raportului de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informaţii din SUA. "Principala concluzie este că preşedintele Vladimir Putin a ordonat o campanie de influenţare a scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016. Scopurile Rusiei au fost subminarea încrederii publice în procesul democratic american, denigrarea candidatului Hillary Clinton, compromiterea capacităţii sale de a fi aleasă şi afectarea eventualului mandat prezidenţial. Vladimir Putin şi Administraţia de la Moscova au dezvoltat o preferinţă clară pentru republicanul Donald Trump", precizează raportul. "Vladimir Putin şi Administraţia Rusiei au încercat să crească şansele electorale ale lui Donald Trump prin discreditarea lui Hillary Clinton şi prezentarea candidatei democrate în mod nefavorabil. Toate cele trei agenţii de informaţii americane sunt de acord cu această concluzie. Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) au mare încredere în această concluzie; Agenţia pentru Siguranţa Naţională (NSA) are o încredere moderată în această concluzie", subliniază raportul.

Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei. Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici