ANALIZĂ Time: A- pentru Mitt Romney şi B- pentru Barack Obama la dezbaterea de la Denver

Revista americană Time a publicat, în ediţia electronică, o analiză a modului în care s-au prezentat cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale în dezbaterea de la Denver, în Colorado, în urma căreia i-a acordat nota A- republicanului Mitt Romney şi B- preşedintelui în exerciţiu Barack Obama.

745 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ Time: A- pentru Mitt Romney şi B- pentru Barack Obama la dezbaterea de la Denver

ANALIZĂ Time: A- pentru Mitt Romney şi B- pentru Barack Obama la dezbaterea de la Denver (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

MITT ROMNEY a vorbit cu calm, a avut un comportament plăcut, a folosit un ton echilibrat şi un stil pe care rareori le-a arătat în ultimele luni. El nu a fost intimidat de eveniment, de miză sau de oponentul său. El l-a atacat pe preşedinte fără să fie strident, sarcastic, ostil sau lipsit de respect. A vorbit clar şi adeseori din inimă, dar şi-a trecut cuvintele prin filtrul raţiunii, scrie Time.

Când şi-a exprimat îngrijorarea faţă de americanii aflaţi în dificultate, el a părut mai degrabă o persoană de succes devotată slujbei mai degrabă decât un plutocrat naiv. Vocea sa uşor răguşită l-a ajutat, permiţându-i să-şi moduleze afirmaţiile şi să elimine tendinţa de a vira în patetism.

El şi-a revizuit obiceiurile proaste din timpul dezbaterilor pentru învestitura republicană de a protesta faţă de aplicarea regulilor sau faţă de deciziile moderatorului. Romney a petrecut mult timp privindu-şi adversarul direct, şi-a păstrat stăpânirea de sine şi a fost capabil atât să asculte, cât şi să îşi construiască replicile în timp ce Obama vorbea.

Romney a fost figura dominantă în aproape toate schimburile de replici. Mai proaspăt, el a părut în mod natural el însuşi. În mod clar el a studiat mult, s-a pregătit cu atenţie, a fost încrezător la fiecare răspuns şi a acceptat unele sfaturi bune. El a evitat ticurile verbale şi de stil care l-au incomodat în trecut şi, deşi nu au fost momente care să arate o victorie clară, Romney şi echipa sa au de ce să spere că această dezbatere îi va aduce candidatului republican câteva puncte în sondaje. Pentru toate acestea, el a fost notat cu A- de revista americană.

BARACK OBAMA a arătat multe dintre trăsăturile care i-au atras reputaţia că nu este prea bun în dezbateri, fiind prea rece, prea ponderat şi iritabil atunci când este provocat. El a părut mai degrabă distras de eveniment în sine, ceea ce l-a împiedicat să se concentreze pe misiunea lui şi pe activitatea la Casa Albă. El a fost însă respectuos faţă de adversarul său şi a încercat să se facă plăcut. Dar a părut obosit, a avut ticuri şi a fost iritat; i-au lipsit strălucirea şi inspiraţia.

În mod surprinzător, el a părut mai încordat şi puţin încrezător decât adversarul său, pentru care a fost prima dezbatere din cadrul campaniei pentru alegerile generale. El a fost de multe ori distrat şi nesigur, aproape pasiv. Alteori a fost obosit şi retras. Obama a fost mai defensiv ca Romney şi a părut să cedeze agenda adversarului, nereuşind să atace multe dintre vulnerabilităţile candidatului republican.

Spre deosebire de rivalul său, el s-a adresat rareori direct poporului american şi a lăsat impresia că este lipsit de energie, că nu luptă pentru mandatul său şi pentru câştigarea unor noi susţinători. Ori a fost rutinat, mult prea încrezător sau amândouă, ori echipa sa a fost reticentă în a-l ghida sau a-l corecta în timpul pregătirii dezbaterii. Deşi se află pe primul loc în sondaje, presiunea mediatică va plana asupra lui, cel puţin până la următoarea confruntare. Pentru prestaţia lui în această dezbatere, revista Time i-a acordat nota B-.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici