Anders Behring Breivik a consumat substanţe ilicite înainte să comită atacurile, potrivit unui expert

Anders Behring Breivik, judecat pentru moartea a 77 de persoane pe 22 iulie 2011 în Norvegia, a consumat substanţe ilicite pentru ca să îşi dopeze capacităţile fizice şi mentale în acea zi, a explicat un expert legist joi.

161 afișări
Imaginea articolului Anders Behring Breivik a consumat substanţe ilicite înainte să comită atacurile, potrivit unui expert

Anders Behring Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înainte de a comite atentatul cu bombă în Oslo şi de a deschide focul, ulterior, asupra a sute de tineri pe Insula Utoya, Breivik a ingerat un amestec de tip ECA (efedrină, cafeină şi aspirină), interzis în Norvegia şi în alte ţări, dar utilizat adesea de către culturişti, în special pentru a pierde în greutate.

"Era uşor sau moderat sub influenţa" anestecului, a declarat în şedinţa de la tribunalul din Oslo profesorul Joerg Moerland, de la Institutul norvegian pentru Sănătate Publică.

Breivik a declarat că a luat o doză de ECA cu "50% mai mare" decât doza normală autorizată în Uniunea Europeană, potrivit spuselor sale, cu doar câteva ore înainte de a comite atacurile.

Cu ajutorul acestui "stack" (amestec de substanţe a căror combinaţie le multiplică efectele), a explicat extremistul de dreapta, "creierul absoarbe mai mult oxigen, iar acest lucru conduce la o ameliorare a performanţelor fizice şi mentale".

Potrivit profesorului Moerland, amestecul oferă o încredere sporită în sine şi creşte tendinţa de asumare de riscuri.

Însă efectul acestor substanţe a fost limitat, deoarece, în ceea ce priveşte cafeina, specialistul legist a comparat doza ingerată cu echivalentul "a patru până la şase ceşti mari de cafea de tărie medie".

În lunile care au prcedat atacurile, extremistul, în vârstă de 33 de ani, a luat şi steroizi anabolizanţi cu scopul de a-şi creşte masa musculară.

"În opinia mea, nu a existat un efect suplimentar al steroizilor, dar nu pot să exclud că acest lucru ar fi putut contribui la (un anumit nivel de) agresivitate şi agitare", a precizat Moerland.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici