NYT: Andrew Cuomo, guvernatorul statului american New York, vrea reformarea sistemului judiciar din SUA, criticând practica arestului preventiv

Guvernatorul statului american New York, Andrew Cuomo, pledează pentru reformarea sistemului judiciar, astfel încât persoanele suspectate de infracţiuni minore, nonviolente, să nu mai fie nevoite să achite cauţiuni pentru a scăpa de arestarea preventivă, informează cotidianul The New York Times.

1498 afișări
Imaginea articolului NYT: Andrew Cuomo, guvernatorul statului american New York, vrea reformarea sistemului judiciar din SUA, criticând practica arestului preventiv

NYT: Andrew Cuomo vrea reformarea sistemului judiciar din SUA, criticând sistemul arestului preventiv

"Principiul fundamental al legislaţiei penale din Statele Unite este că orice persoană acuzată de o infracţiune beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până când este găsită vinovată de o instanţă judiciară. Acest principiu fundamental nu este limitat la Dreptul american; este şi în Dreptul roman, în Legea islamică şi în Dreptul englez. Această garanţie a fost confirmată de mai multe ori de Curtea Supremă de Justiţie şi este stipulată în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Cu toate acestea, în pofida importanţei centrale a acestei garanţii, în închisorile din oraşul New York, unde 86% dintre deţinuţi sunt de culoare ori hispanici, 75% nu au fost condamnaţi încă. Sunt în arest preventiv în aşteptarea procesului. Situaţia este similară în penitenciarele din statul New York, unde 60% dintre deţinuţi sunt în arest preventiv", scrie guvernatorul Andrew Cuomo într-un editorial publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "Calea spre un stat New York mai echitabil".

"Cum este posibil acest lucru? Cum s-a ajuns să avem un sistem în care cineva este pedepsit înainte de a fi găsit vinovat? Totul porneşte de la neconcordanţele sistemului de eliberare pe cauţiune. Cei mai mulţi dintre suspecţii arestaţi în New York sunt eliberaţi condiţionat, pe propria răspundere. Dar alţii, inclusiv mulţi acuzaţi de infracţiuni nonviolente, trebuie să achite cauţiuni pentru a evita detenţia preventivă. Problema este că mulţi oameni nu au bani pentru plata cauţiunilor. Drept rezultat, închisorile noastre sunt pline de oameni care încă nu au fost găsiţi vinovaţi de vreun delict; sistemul are două categorii: cei care pot plăti cauţiuni sunt liberi, iar cei care sunt prea săraci pentru a plăti cauţiunile sunt pedepsiţi", explică Andrew Cuomo.

"Situaţia ar fi oricum ruşinoasă dacă intervalul dintre procedura cauţiunii şi proces ar fi unul scurt. Însă perioada ajunge la luni sau chiar la ani întregi", subliniază guvernatorul statului New York.

"Anul acesta, voi trimite un proiect de lege în Parlamentului statului pentru reducerea discrepanţelor dintre ceea ce sistemul penal spune şi ceea ce face. Proiectul va reforma sistemul cauţiunilor, astfel că oricine este suspectat de infracţiuni minore nonviolente va trebui eliberat pe cauţiune. Persoanele care constituie pericole publice vor putea fi deţinute preventiv în continuare, în aşteptarea proceselor, dar nimeni nu va mai rămâne în închisoare pentru delictul de a fi sărac", insistă Andrew Cuomo.

Guvernatorul statului New York va propune şi alte modificări legislative. "New York este unul dintre cele zece state americane în care procurorii nu pot fi obligaţi să le prezinte avocaţilor apărării dovezi esenţiale, nici măcar procesele verbale întocmite de poliţie sau declaraţiile martorilor, până înainte cu puţin timp de proces. Vom extinde transparenţa, astfel încât avocaţii să aibă instrumentele necesare pentru a-şi reprezenta adecvat clienţii", explică Andrew Cuomo.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici