Angela Merkel face apel la consolidarea relaţiilor NATO - Rusia

Cancelarul german Angela Merkel a pledat, luni seară, pentru o consolidare a cooperării cu Rusia, în faţa Adunării Parlamentare a NATO reunită la Berlin.

20 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel face apel la consolidarea relaţiilor NATO - Rusia

Angela Merkel face apel la consolidarea relaţiilor NATO - Rusia (Imagine: Mediafax Foto)

"Există un interes elementar în intensificarea cooperării NATO-Rusia", a declarat Merkel în faţa deputaţilor statelor membre ale Alianţei, reuniţi la Berlin începând cu ziua de vineri.

"Tocmai am avut, pentru prima dată în ultimii ani, un nou summit NATO - Rusia (la Bucureşti, la începutul lunii aprilie). Dacă nu purtăm discuţii unii cu alţii, nu trebuie să ne mai mire faptul că intervin prejudecăţi", a adăugat Merkel.

Ea a explicat că, "din acest motiv", pledează pentru organizarea de summituri NATO - Rusia "la intervale de timp mai dese", fără a îndemna la o "asociere indirectă a Rusiei la (procesul de luare) a deciziilor".

Organizarea unui "dialog regulat" este, potrivit cancelarului german, "primordială", făcând referire la dezbaterile îndelungate privind scutul american antirachetă.

Adunarea Parlamentară a NATO s-a reunit pentru cinci zile în capitala germană pentru sesiunea de primăvară.

Angela Merkel şi-a exprimat speranţa că Germania va juca un rol important în cadrul NATO. "Noi, germanii, nu putem să ne limităm a spune că suntem favorabili discuţiilor teoretice, lăsându-i pe alţii cu aplicarea în practică. Cel care doreşte să aibă ceva de spus într-un domeniu, trebuie să aibă o mai mare responsabilitate", subliniază Merkel.

Aliaţii din cadrul NATO fac presiuni asupra Germaniei pentru a trimite trupe în sudul Afganistanului, unde au loc confruntări cu talibanii.

Merkel a salutat dorinţa Franţei de revenire în totalitate în structurile NATO, insistând asupra importanţei rolului comun de organizare a summitului NATO din 2009 la Strasbourg şi Kehl.

Peste 300 de parlamentari din 53 de ţări, majoritatea asociate, participă la reuniunea de la Berlin, axată pe viitorul concept strategic pe care NATO îl va adopta în 2011, precum şi pe rezolvarea problemelor din Afganistan şi Kosovo.

Marţi, în ultima zi a Adunării parlamentare, urmează să rostească un discurs secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici