Antony Blinken consideră "semn de slăbiciune" reprimarea protestelor în China

Acţiunile autorităţilor chineze de reprimare a protestelor faţă de restricţiile antiepidemice reprezintă "un semn de slăbiciune", afirmă secretarul de Stat american, Antony Blinken, îndemnând Beijingul să găsească soluţii acceptabile.

735 afișări
Imaginea articolului Antony Blinken consideră "semn de slăbiciune" reprimarea protestelor în China

Antony Blinken consideră "semn de slăbiciune" reprimarea protestelor în China

Referindu-se la restricţiile aplicate de autorităţile chineze pentru oprirea transmiterii virusului SARS-CoV-2, care au generat proteste, Antony Blinken a afirmat că Administraţia Chinei trebuie să găsească soluţii "care să răspundă şi la nevoile oamenilor".

"Cred că în orice ţară în care vedem oameni care încearcă să se exprime, să îşi afirme opiniile, să protesteze paşnic, să îşi arate frustrările - oricare ar fi problema -, în orice ţară în care vedem că se întâmplă astfel de lucruri şi vedem că autorităţile guvernamentale aplică măsuri represive masive pentru a-i opri, acesta nu este un semn de putere, este un semn de slăbiciune", a afirmat Antony Blinken, într-un interviu acordat postului NBC News, potrivit site-ului Axios.com.

Administraţia de la Beijing a sugerat marţi că protestele faţă de restricţiile antiepidemice sunt susţinute din străinătate. Comisia Politică Centrală şi pentru Afaceri Juridice din China a avertizat că "va contracara determinat infiltrările şi actele de sabotaj ale forţelor ostile", în scopul "protejării siguranţei naţionale şi menţinerii stabilităţii sociale", conform agenţiei The Associated Press.

Administraţia de la Washington a exprimat susţinere prudentă, luni, pentru protestele din China, subliniind că toată lumea are dreptul de a participa la manifestaţii paşnice. "Noi am spus de mult timp că oricine are dreptul de a participa la proteste paşnice, aici, în Statele Unite, şi în întreaga lume, inclusiv în Republica Populară China", a anunţat Consiliul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, conform cotidianului The Wall Street Journal. Washingtonul consideră că este improbabilă eficienţa totală a restricţiilor dure impuse de autorităţile chineze pentru a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Sprijinul clar pentru protestele din China riscă să afecteze acţiunile în sensul îmbunătăţirii relaţiilor dintre Washington şi Beijing, în contextul în care preşedintele Joseph Biden a avut recent o întrevedere cu omologul său chinez, Xi Jinping.

Conform analiştilor, susţinerea sau acţiunile substanţiale în favoarea protestelor din China riscă să fie considerate de Beijing interferenţe în afacerile interne, iar organizatorii manifestaţiilor ar putea fi descrişi de presa oficială chineză ca fiind subordonaţi unor interese străine.

Preşedinţii Joseph Biden şi Xi Jinping au stabilit să reia contactele la nivel de grupuri de lucru în scopul îmbunătăţirii relaţiilor bilaterale, afectate de o serie de dispute politice, comerciale şi militare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici