Apelul Ucrainei şi al SUA către Rusia: Să facă paşi concreţi după acceptarea armistiţiului

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a îndemnat Rusia şi pe insurgenţii separatişti proruşi ucraineni la paşi concreţi, într-o convorbire telefonică, luni seara, cu vicepreşedintele american Joe Biden, a anunţat marţi preşedinţia, la o zi după ce rebelii au acceptat un armistiţiu.

231 afișări
Imaginea articolului Apelul Ucrainei şi al SUA către Rusia: Să facă paşi concreţi după acceptarea armistiţiului

Petro Poroşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Petro Poroşenko i-a spus lui Joe Biden că armistiţiul "este necesar să fie însoţit de eliberarea ostaticilor şi o închidere a frontierei, pentru a împiedica pătrunderea pe teritoriul Ucrainei a mercenarilor şi armamentului din Rusia", anunţă preşedinţia ucraineană într-un comunicat.

"Rusia trebuie acum să facă (...) un pas adevărat înainte", a subliniat el.

Ooleksandr Borodai, principalul lider al "republicii" de la Doneţk, unul dintre bastioanele insurgenţilor, a declarat luni că rebelii vor respecta un armistiţiu până la 27 iunie, răspunzând astfel la încetarea unilaterală a foocului anunţată vineri de către Kiev în cadrul unui plan de pace.

El a adăugat că speră că acest lucru va permite deschiderea unor negocieri cu autorităţile de la Kiev, un pas major către încetarea confruntărilor dintre insurgenţi şi armată, soldate cu cel puţin 375 de morţi începând din aprilie.

A fost a doua oară în 48 de ore când Poroşenko, susţinut de occidentali, a discutat cu vicepreşedintele american Joe Biden despre punerea în aplicarre a planului de pace propus de către Kiev.

De asemenea, schimburi diplomatice intense implicând Rusia sunt în curs cu privire la criza ucraineană.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier se întâlneşte marţi, la Kiev, cu Poroşenko, în timp ce Vladimir Putin - căruia occidentalii îi cer să-şi folosească întreaga influenţă asupra insurgenţilor separatişti ruşi pentru ca aceştia să înceteze luptele - efectuează o vizită la Viena.

Preşedintele rus urmează să fie primit de către cel austriac Heinz Fischer, de către premierul Werner Faymann şi de elveţianul Didier Burkhalter, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici