Condiţia impusă de Moscova pentru lansarea dialogului în Ucraina: ”o încetare a focului durabilă"

Rusia consideră necesar ca o "încetare a focului durabilă" să fie respectată în estul Ucrainei, pentru a se putea lansa un dialog între autorităţile de la Kiev şi insurgenţi, a anunţat luni Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

1043 afișări
Imaginea articolului Condiţia impusă de Moscova pentru lansarea dialogului în Ucraina: ”o încetare a focului durabilă"

Condiţia impusă de Moscova pentru lansarea dialogului în Ucraina: ”o încetare a focului durabilă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o conversaţie pe care au purtat-o duminică la telefon şefii diplomaţiilor rusă Serghei Lavrov şi germană Frank-Walter Steinmeier, aceştia au subliniat că "o încetare a focului durabilă (este) o condiţie indiscutabilă în vederea lansării unui dialog între autorităţile de la Kiev şi reprezentanţii protestatarilor din sud-estul Ucrainei".

Poroşenko a decretat vineri o încetare unilaterală a focului, timp de o săptămână, şi s-a adresat duminică naţiunii, într-un discurs televizat, expunându-şi planul de pace prin care le oferă un dialog insurgenţilor proruşi care nu au comis "nici crime, nici torturi".

Cu toate acestea, schimburile de tiruri au continuat, trupele ucrainene anunţând că folosesc tiruri de artilerie pentru a respinge atacuri din partea rebelilor, care au respins încetarea focului vizând să-i dezarmeze.

Noul şef al diplomaţiei ucrainene Pavlo Klimkin, urmează să prezinte planul de pace al lui Poroşenko luni, la Luxemburg, într-o reuniune a miniştrilor de Externe din cadrul UE, care începe la ora 8.00 GMT (11.00, ora României).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici