Arabia Saudită îl va invita pe Bashar al-Assad din Siria la summitul liderilor arabi - surse

Arabia Saudită plănuieşte să îl invite pe preşedintele sirian Bashar al-Assad la un summit al Ligii Arabe pe care Riadul îl va găzdui în luna mai, au declarat trei surse familiare cu aceste planuri, o mişcare care ar pune capăt în mod oficial izolării regionale a Siriei, potrivit Reuters.

602 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită îl va invita pe Bashar al-Assad din Siria la summitul liderilor arabi - surse

Sursa foto: Twitter

Ministrul saudit de externe, prinţul Faisal bin Farhan, va călători la Damasc în următoarele săptămâni pentru a-i înmâna lui Assad o invitaţie oficială de a participa la summitul programat pentru 19 mai, au declarat două dintre surse.

Biroul de comunicare al guvernului saudit şi ministerele de externe ale celor două ţări nu au răspuns la solicitările de a oferi reacţii.

Gamal Roshdy, purtătorul de cuvânt al secretarului general al Ligii Arabe, a declarat că organizaţia nu este la curent cu fiecare mişcare la nivel bilateral între ţările arabe.

Nu se presupune că suntem informaţi în avans despre vizita asumată”, a adăugat el.

Participarea lui Assad la un summit al Ligii Arabe ar marca cea mai importantă evoluţie în reabilitarea sa în lumea arabă din 2011, când Siria a fost suspendată din organizaţie. Assad a fost boicotat de multe state occidentale şi arabe din cauza represiunii brutale a protestelor - violenţe care au dus la un război civil prelungit.

Revenirea Siriei în organismul cu 22 de membri ar fi mai mult simbolică, dar reflectă o schimbare în abordarea regională faţă de conflictul sirian. Sute de mii de oameni au murit în acest război, care a atras numeroase puteri străine şi a divizat ţara.

Luna trecută, surse au declarat pentru Reuters că Riadul şi Damascul au ajuns la un acord pentru redeschiderea ambasadelor lor după luna sfântă musulmană a Ramadanului. Ministerul saudit de externe nu a confirmat că s-a ajuns la un acord, dar a declarat că poartă discuţii cu ministerul sirian de externe pentru a relua serviciile consulare.

Una dintre cele trei surse a declarat că discuţiile sunt în desfăşurare de mai bine de un an în legătură cu o listă de cereri din partea Arabiei Saudite pe care guvernul sirian trebuie să le îndeplinească ca o condiţie pentru refacerea legăturilor, inclusiv o cooperare strânsă în ceea ce priveşte securitatea frontierelor şi traficul de droguri.

Discuţiile iniţiale pentru o vizită a prinţului Faisal la Damasc sau a ministrului sirian de externe Faisal Mekdad la Riad au fost amânate din cauza cutremurelor care au lovit Turcia şi Siria în februarie, a declarat una dintre surse.

De asemenea, Egiptul, o greutate grea a Ligii Arabe, a reluat contactele cu Assad. Cele două părţi au convenit să consolideze cooperarea sâmbătă, în timpul primei vizite oficiale a unui ministru sirian de externe la Cairo în peste un deceniu.

O sursă de securitate egipteană a declarat pentru Reuters că vizita a avut ca scop stabilirea paşilor pentru revenirea Siriei în Liga Arabă prin medierea egipteană şi saudită.

Unele ţări, inclusiv Statele Unite şi Qatar, s-au opus normalizării legăturilor cu Assad, invocând brutalitatea guvernului său în timpul conflictului şi necesitatea de a vedea progrese în direcţia unei soluţii politice în Siria.

Contactele dintre oficialii saudiţi şi sirieni au căpătat amploare în urma unui acord istoric încheiat în martie între Arabia Saudită şi Iran, principalul susţinător al lui Assad, pentru restabilirea legăturilor.

Apropierea dintre Riad şi Teheran face parte dintr-o realiniere regională majoră, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Iran şi Israel.

Forţele israeliene au efectuat atacuri aeriene asupra unor avanposturi din provincia siriană Homs într-un raid duminică dimineaţa devreme, a anunţat Ministerul sirian al Apărării, în timp ce surse de informaţii occidentale au declarat că o serie de baze aeriene din centrul Siriei, unde se află personal iranian, au fost lovite în bombardamente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici