ARMATA UE: 25 de state se angajează să coopereze în domeniul apărării, inclusiv în spaţiul cibernetic/ Juncker: Este timpul de a o trezit pe Frumoasa Adormită a Tratatului de la Lisabona

Comisia Europeană a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că au semnat o declaraţie prin care 25 de state membru UE se angajează să coopereze în domeniul apărării şi securităţii colective, inclusiv în spaţiul cibernetic, în cadrul Cooperării Structurate Permanente (PESCO).

2637 afișări
Imaginea articolului ARMATA UE: 25 de state se angajează să coopereze în domeniul apărării, inclusiv în spaţiul cibernetic/ Juncker: Este timpul de a o trezit pe Frumoasa Adormită a Tratatului de la Lisabona

UPDATE: Comisia Europeană anunţă că 25 de state au semnat un angajament în domeniul apărării

"În iunie am spus că este timpul de a o trezi pe Frumoasa Adormită a Tratatului de la Lisabona: cooperarea structurată permanentă. Şase luni mai târziu se întâmplă. Salut paşii făcuţi astăzi de statele membre pentru a fonda o Uniunea Europeană a Apărării. Europa nu poate şi nu ar trebui să externalizeze securitatea şi apărarea", a declarat preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, făcând referire la dependenţa UE faţă de capabilităţile militare NATO.

Fondul European de Apărare pe care Comisia Europeană l-a propus va completa aceste eforturi şi va acţiona ca un stimulent pentru cooperarea în apărare - inclusiv finanţarea potenţială pentru câteva din proiectele prezentate astăzi", a adăugat Juncker.

Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) este un instrument menţionat în Tratatul Uniunii Europene şi menit să permită statelor membre să-şi dezvolte cooperarea în domeniul apărării şi securităţii.

Pe 13 noiembrie, 23 de state (Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburt, Ţările de Jos, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Spania şi Suedia) au făcut primul pas spre lansarea Cooperării Structurate Permanente în domeniul apărării, prin semnarea unei notificări trimise apoi către Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini. Ulterior s-au alăturat Irlanda şi Portugalia.

Aceste state au semnat astăzi o declaraţie prin care anunţă pregătirea primelor proiecte în domenii precum înfinţarea unor sedii medicale ale UE, supravegherea maritimă, dronele subacvatice şi securitatea cibernetică.

În timp ce PESCO este un proiect interguvernamental, Fondul European de Apărare, propus de Comisia Europeană în iunie, va permite atât dezvoltarea cooperării, cât şi achiziţionarea echipamentului necesar şi tehnologiei militare prin finanţarea comună din bugetul UE şi suportul practic al Instituţiei europene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici