Armele nucleare americane ar putea să rămână în Germania

Armele nucleare americane ar putea staţiona în continuare în Germania, potrivit un document secret al NATO, în pofida dorinţei ministrului german de Externe, Guido Westerwelle, de a înlătura aceste arme de pe teritoriul ţării, relatează Der Spiegel în ediţia electronică.

18 afișări
Imaginea articolului Armele nucleare americane ar putea să rămână în Germania

Armele nucleare americane ar putea să rămână în Germania

La începutul mandatului său, în urmă cu un an, şeful diplomaţiei germane a numit armele nucleare "o relicvă a Războiului Rece", subliniind că "ele nu mai au nicio raţiune militară". Miniştrii de Externe din cadrul NATO se vor întâlni în această săptămână pentru a pregăti un summit în noiembrie la Lisabona.

Într-un proiect secret, obţinut de Der Spiegel, al noului Concept Strategic al NATO - în prezent în curs de realizare -, rachetele nucleare staţionate în Germania nu sunt menţionate. În plus, documentul susţine că strategia nucleară a NATO trebuie să ia în calcul disparităţile între arsenalul Alianţei şi arsenalul de rachete nucleare cu rază scurtă de acţiune pe care le deţine Rusia.

Documentul pare să nu lase loc dorinţelor unilaterale manifestate de Berlin. Într-un discurs la reuniunea German Marshall Fund de la Bruxelles de vinerea trecută, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat: "Datoria noastră este de a împiedica posibile atacuri împotriva cetăţenilor noştri, ceea ce înseamnă că, atât timp cât există arme nucleare în lume, NATO trebuie să păstreze, la rândul său, armele nucleare". Totuşi, el nu a menţionat expres armele staţionate în Germania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici