Asia comemorează cinci ani de la tsunami devastator din 26 decembrie 2004 - VIDEO şi GALERIE FOTO

Asia îşi comemorează sâmbătă morţii, la cinci ani de la tsunami devastator din 26 decembrie 2004, cel mai grav cataclism produs în ultimele decenii, care a provocat moartea a peste 220.000 de persoane în Oceanul Indian.

451 afișări
Imaginea articolului Asia comemorează cinci ani de la tsunami devastator din 26 decembrie 2004 - VIDEO şi GALERIE FOTO

Asia comemorează cinci ani de la tsunami devastator din 26 decembrie 2004 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timp ce mai multe ţări organizează ceremonii în memoria victimelor, această zi solemnă a fost marcată de un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,7 grade, produs în largul insulei indoneziene Maluku.

Seismologii din arhipelag nu au anunţat însă victime sau pagube materiale. Tsunami din 2004 a fost declanşat de un cutremur cu magnitudinea de 9,3 grade.

În provincia indoneziană Aceh, cel mai grav afectată de catastrofa din 2004, este organizată o zi de rugăciune în moschei în memoria celor 168.000 de morţi sau dispăruţi din arhipelag.

"Niciun membru al familiei mele nu a supravieţuit valului seismic. Copiii mei, nepoţii, fraţii şi surorile mele au murit cu toţii şi m-au lăsat singură, aici", mărturiseşte Siti Aminah, în vârstă de 72 de ani.

"Sunt poate îngropaţi aici sau poate au fost luaţi de mare, pentru că locuim pe plajă", explică ea în faţa unei gropi comune, unde s-au adunat supravieţuitori şi rude ale victimelor.

"Chiar dacă nu sunt sigură unde sunt îngropaţi, vin în fiecare an să mă rog pentru ei, pentru ca Dumnezeu să le permită să se odihnească în pace", adaugă ea.

La o distanţă de doi kilometri, în portul Ulee Lheu, vicepreşedintele indonezian Boediono a condus o ceremonie în memoria victimelor.

"Cinci ani mai târziu, locuitorii din Aceh, cu ajutorul comunităţii internaţionale, au ajuns să se ridice şi să renască, reconstruindu-şi viaţa socială, economică şi culturală", a declarat el în faţa a mii de persoane.

În Sri Lanka, unde organizaţiile umanitare evocă în general 31.000 de morţi, au fost respectate două minute de reculegere la nivel naţional, în memoria celor dispăruţi.

În Thailanda, unde valul seismic gigantic a provocat moartea a 5.395 de persoane (între care 2.248 de străini de 37 de naţionalităţi diferite), ceremoniile au avut loc pe plaja Phang Nga (vest) şi pe insula turistică Phuket (sud). Mii de lumini vor fi aprinse pe plaje în cursul serii.

Sisteme de alertă în caz de tsunami au fost amplasate pentru a se evita repetarea unei catastrofe ca cea din 2004, dar acestea prezintă încă "erori semnificative", potrivit lui Noeleen Heyzer, subsecretar general al ONU.

"O parte importantă a eforturilor va trebui să se concetreze pe informaţiile comunităţilor de coastă, cu privire la riscurile cu care se confruntă acestea şi modul în care le fac faţă", a subliniat ea.

Pe de altă parte, reconstrucţia s-a lovit în unele ţări de probleme legate de corupţie, ca în Sri Lanka. Astfel, Guvernul de la Colombo trebuie în prezent să dea socoteală de jumătate din cele circa 2,2 miliarde promise de donatorii străini.

În Indonezia, agenţia creată special pentru a coordona reconstrucţia în regiunile devastate a fost dizolvată în aprilie. Agenţia de reabilitare şi reconstrucţie (BRR) a afirmat că 6,7 miliarde de dolari din cei 7,2 miliarde deblocaţi de Guvern şi donatorii internaţionali, au fost alocaţi pentru diferite proiecte de reconstrucţie în Aceh şi pe insula vecină, Nias.

Aceste fonduri au permis construirea a peste 140.000 de case, 1.759 de instituţii şcolare, 363 de poduri şi 13 aeroporturi, potrivit BRR.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici