Asia, devastată de cutremure, tsunami şi taifunul Ketsana - VIDEO, GALERIE FOTO

Continentul asiatic a fost afectat săptămâna aceasta de o serie de catastrofe naturale - tsunami în Pacific, cutremur în Indonezia, taifun în Filipine, Vietnam, Cambodgia şi în Laos -, care au provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane şi au devastat regiuni întregi, comentează AFP.

686 afișări
Imaginea articolului Asia, devastată de cutremure, tsunami şi taifunul Ketsana - VIDEO, GALERIE FOTO

Cel puţin 140 de morţi în Filipine, în urma unei furtuni tropicale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sute de mii de persoane au rămas fără locuinţe în urma acestor catastrofe în lanţ care au distrus numeroase sate şi au provocat inundaţii.

Ajutoarele internaţionale încep să se mobilizeze, în vreme ce sinistraţii aşteaptă forţele de intervenţie, ca cei din regiunile montane izolate din Vietnam.

GALERIE FOTO

Bilanţul era joi incert în insulele Samoa, din Pacificul de Sud, după valul generat de un seism de o magnitudine de 8 grade, care a devastat numeroase localităţi de pe coastă şi hoteluri pentru turişti.

Valuri cu o înălţime de opt metri s-au abătut asupra arhipelagului format din statul indepenent Samoa şi asupra Samoa Americană. Valul seismic a afectat de asemenea arhipelagul Tonga, situat în apropiere.

Cel puţin 144 de persoane au fost ucise, dar bilanţul ar putea creşte deoarece există informaţii despre numeroase persoane dispărute.

Taifunul Ketsana a provocat moartea a 383 de persoane, în mare parte în Filipine (277 de morţi), a cărei capitală, Manila, a fost devastată chiar dacă acesta a traversat ţara doar sub forma unei furtuni tropicale. În Filipine, 2,5 de milioane de persoane au fost afectate. Taifunul a continuat să traverseze Asia de Sud-Est, provocând moartea a cel puţin 92 de persoane în Vietnam şi 14 în Cambodgia.

În Vietnam, autorităţile se confruntă cu inundaţii de amploare. Oraşul Hoi An, aflat în patrimoniul UNESCO, se află sub ape.

Un nou seism cu o magnitudine de 7,9 grade a fost resimţit miercuri, la mai puţin de 24 de ore după cel din insulele Samoa, în insula indoneziană Sumatra.

Cel puţin 464 de persoane au murit în oraşul Padang unde au fost distruse imobile, potrivit unei estimări oficiale.

În 2004, un seism din largul insulei Sumatra a declanşat un tsunami catastrofal care a provocat moartea a peste 200.000 de persoane în Asia.

Presedintele Barack Obama a declarat miercuri stare de catastrofa in Samoa americana, promitand o "reactie rapida si agresiva" fata de dezastru, cat si ajutoare pentru insulele din afara teritoriului american.

Statele Unite au anunţat că vor trimite militari pentru a participa la operaţiunile de salvare din Filipine, iar Uniunea Europeană a anunţat deblocarea a patru milioane de euro pentru a ajuta cele patru ţări devastate de furtuna Ketsana.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici