Atacatorul de la Paris, urmărit de poliţie pentru a doua zi consecutiv. Declaraţiile martorilor despre atacurile de luni

Poliţia franceză îl urmărea, marţi, la Paris pentru a doua zi consecutiv pe un bărbat care a rănit grav un fotograf al cotidianului Liberation, a tras asupra unei bănci şi a luat ostatic un şofer.

482 afișări
Imaginea articolului Atacatorul de la Paris, urmărit de poliţie pentru a doua zi consecutiv. Declaraţiile martorilor despre atacurile de luni

Atacatorul de la Paris, urmărit de poliţie pentru a doua zi consecutiv. Declaraţiile martorilor despre atacurile de luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unei surse apropiate dosarului, anchetatorii dispuneau, marţi, de "numeroase elemente" şi au primit "sute de apeluri". Luni, poliţia, în căutare de mărturii, a publicat un număr verde care poate fi apelat de public. "Trebuie în mod evident să verificăm, iar acest lucru ia timp, dar ne permite să avansăm", a asigurat sursa citată.

Imaginile cu acest bărbat, difuzate de autorităţi, arată un individ de tip european, în vârstă de 35-45 de ani, care poartă o şapcă şi o geantă în care îşi ascunde puşca de vânătoare.

Este "un real pericol", a subliniat ministrul francez de Interne, Manuel Valls. Preşedintele francez François Hollande i-a promis că îi vor fi puse la dispoziţie toate mijloacele pentru "arestarea celui care a încercat să ucidă şi care poate ucide în continuare".

În capitală, dacă poliţiştii sunt vizibili în jurul marilor instituţii de presă, ţinta privilegiată a agresorului, forţele de ordine nu sunt mai prezente decât de obicei în mijloacele de transport în comun, au anunţat jurnaliştii AFP.

Suspectul, care are asupra sa o puşcă de vânătoare dintre cele mai răspândite în Franţa, de calibrul 12, a atacat pentru prima dată vineri sediul televiziunii BFMTV.

În imaginile video interne difuzate de acest post de televiziune, bărbatul apare coborând în grabă scăzile, scoţându-şi arma din geantă, înjurând şi ameninţându-l pe un redactor şef, Philippe Antoine, care se afla la intrare, după care poate fi văzut cum pleacă la fel de repede cum a venit.

"Data viitoare nu vă voi rata", i-a spus individul jurnalistului. Arma sa, care costă cel puţin 150 de euro, poate fi cumpărată prin prezentarea permisului de vânătoare sau a licenţei de tir.

Luni dimineaţa, bărbatul fugar a mers în centrul Parisului la sediul Liberation. Acolo, el şi-a scos arma "şi a tras două focuri", aşa cum titrează marţi pe prima pagină cotidianul, rănind grav un fotograf asistent în vârstă de 23 de ani.

Martorii oculari au descris un bărbat "calm şi hotărât", care "ştie foarte bine ce face".

După o oră şi jumătate, în momentul în care erau luate măsuri de securitate la toate instituţiile mari de presă din Paris, agresorul şi-a descărcat arma în faţada unei bănci în cartierul de afaceri La Défense, la periferia de vest a capitalei.

La scurt timp după aceea, individul înarmat a luat ostatic un şofer, ordonându-i să îl ducă pe un bulevard adiacent Champs-Elysées. Potrivit presei, acest şofer, căruia individul i-a ordonat să nu spună nimic poliţiei, s-a întors acasă, avertizând abia târziu forţele de ordine.

Şoferul le-ar fi spus anchetatorilor că bărbatul i-a spus că "este pregătit pentru orice şi că are o grenadă în geantă", potrivit unei surse judiciare.

"El i-a spus ostaticului că a ieşit din închisoare, că este pregătit pentru orice şi că are o grenadă asupra lui", a declarat marţi această sursă, confirmând o informaţie difuzată de postul de televiziune BFMTV.

Anchetatorii exploatează în special mărturia acestui şofer.

"Sunt câteva informaţii de extras din această secvenţă, dar nu este ceva fundamental în anchetă", a asigurat o sursă apropiată anchetei.

Marţi, prognosticul vital al bărbatului împuşcat la Liberation era încă rezervat. Tânărul a fost operat şi conducerea redacţiei cotidianului s-a arătat optimistă cu privire la şansele de supravieţuire ale acestuia. El este "în stare critică" dar "un pic mai bine", potrivit directorului Libération, Nicolas Demorand.

"Tipul a scos o puşcă din sacoşă şi a tras două focuri în prima persoană pe care a văzut-o. A durat zece secunde, nu mai mult, şi oricare dintre noi putea fi lovit. Atacatorul nu a spus nimic şi a plecat imediat", mărturiseşte un angajat al cotidianului, în ediţia electronică de marţi.

Toată clasa politică şi-a manifestat susţinerea faţă de cotidian. "Presa trebuie să poată să îşi exercite meseria, funcţiile esenţiale fără să se baricadeze în buncăre", a afirmat luni ministrul francez al Culturii, Aurélie Filippetti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici