Atacul la Charlie Hebdo, revendicat de Al-Qaida în Peninsula Arabia: ”Vor fi noi atacuri în SUA, Franţa şi Marea Britanie din cauza actelor de blasfemie”

Al-Qaida în Peninsula Arabia a organizat şi a coordonat atacul comis la redacţia Charlie Hebdo, afirmă un lider al grupului terorist, explicând că este un act de răzbunare după ofensarea Profetului Mahomed şi ameninţând SUA, Franţa şi Marea Britanie cu noi atacuri din cauza "actelor de blasfemie".

3339 afișări
Imaginea articolului Atacul la Charlie Hebdo, revendicat de Al-Qaida în Peninsula Arabia: ”Vor fi noi atacuri în SUA, Franţa şi Marea Britanie din cauza actelor de blasfemie”

Atacul la Charlie Hebdo, revendicat de Al-Qaida în Peninsula Arabia: ”Vor fi noi atacuri în SUA, Franţa şi Marea Britanie din cauza actelor de blasfemie” (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţia Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQAP), filiala yemenită a reţelei teroriste Al-Qaida, afirmă că a transmis mesajul de revendicare abia acum pentru a nu periclita acţiunile autorilor atacului terorist.

"Unii dintre fiii Franţei au fost lipsiţi de respect faţă de Profetul Mahomed, astfel că un grup de soldaţi credincioşi ai jihadului au mers la ei şi le-au arătat ce înseamnă respectul şi care sunt limitele libertăţii de exprimare. Soldaţii care îl iubesc pe Allah şi pe profeţi au venit la voi, nu s-au temut de moarte, au iubit martiriul pentru cauza lui Allah", afirmă Harith bin Ghazi Al-Nadhari, un lider al organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabia responsabil de aplicarea Sharia (legea islamică).

"Lumea se întreabă care este legătura dintre fraţii care au comis operaţiunea contra redacţiei Charlie Hebdo şi Al-Qaida. (...) Operaţiunea a fost coordonată de conducerea AQAP, iar ţinta a fost aleagă cu grijă, pentru a răzbuna ofensele aduse onoarei Profetului Mahomed. Ţinta a fost aleasă în Franţa din cauza rolului evident al acestei ţări în războiul împotriva islamului în naţiuni oprimate", adaugă liderul terorist, citat de Institutul SITE, care monitorizează site-urile islamiste.

"Operaţiunea este rezultatul ameninţărilor şeicului Osama ben Laden (fostul lider al reţelei Al-Qaida - n.red). El a avertizat Occidentul asupra consecinţelor persistenţei în blasfemii împotriva valorilor sfinte musulmane. Am întârziat cu mesajul de revendicare din raţiuni care ţineau de siguranţa autorilor operaţiunii", explică Al-Nadhari.

"Operaţiunea comportă avertismente importante adresate ţărilor occidentale. Ofensele aduse valorilor sacre musulmane şi protejarea celor care comit blasfemii vor avea un preţ mare, iar pedepsele vor fi severe. Crimele ţărilor occidentale, în principal ale Americii, Marii Britanii şi Franţei vor fi urmate de riposte pe teritoriile acestor ţări", ameninţă liderul terorist într-o înregistrare audio de aproape 6 minute.

"O, popor francez: este mai bine pentru voi să încetaţi agresiunile contra ţărilor musulmane, pentru că în acest mod poate veţi trăi în siguranţă. Însă, dacă veţi continua războaiele contra lui Allah şi a Profetului Mahomed, nu veţi fi siguranţă", încheie Al-Nadhari.

Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski). Publicaţia Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. Atacul a fost revendicat şi de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak şi Siria.

Fraţii Chérif şi Said Kouachi - consideraţi autorii atacului contra revistei Cherlie Hebdo - au murit vineri seară în confruntările cu forţele de ordine franceze la sediul unei tipografii din localitatea Dammartin-en-Goële. Un bărbat care era ţinut ostatic a scăpat cu viaţă. Islamistul Chérif Kouachi a sunat la postul BFMTV înainte de intervenţia forţelor de elită franceze şi a declarat că făcea parte din organizaţia teroristă Al-Qaida în Peninsula Arabia. La rândul său, Amedy Coulibaly, autorul luării de ostatici de la un magazin evreiesc din Paris şi presupusul criminal al poliţistei omorâte în zona Montrouge din Paris, a declarat că s-a sincronizat cu autorii atacului contra revistei Charlie Hebdo şi că făcea parte din grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Siria (SIIS). Amedy Coulibaly, un islamist în vârstă de 32 de ani, a fost omorât în intervenţia forţelor de ordine la magazinul evreiesc din zona Vincennes (la periferia Parisului). Patru ostatici de la magazinul evreiesc au murit. O islamistă în vârstă de 26 de ani, Hayat Boumeddiene, considerată un complice al lui Amedy Coulibaly, a reuşit să fugă în timpul intervenţiei poliţiei, fiind căutată de autorităţile franceze.

Franţa participă la coaliţia internaţională care efectuează raiduri aeriene contra reţelei teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria. În plus, Franţa desfăşoară operaţiuni militare contra grupurilor teroriste afiliate Al-Qaida din Mali şi Republica Centrafricană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici