Atacul SUA din Siria arată o schimbare radicală a politicii lui Trump. Ce critici îi aducea lui Obama pe tema conflictului sirian

Decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a ordona un atac militar asupra bazei aeriene din Siria, de unde a fost lansat atacul chimic, din urmă cu câteva zile, în care au murit aproape 90 de persoane, între care mulţi copii, arată o schimbare radicală a politicii liderului de la Casa Albă, care, în trecut, nu ezita să îl critice pe predecesorul său, Barack Obama, în privinţa intervenţiei în Siria, notează CNN.

3920 afișări
Imaginea articolului Atacul SUA din Siria arată o schimbare radicală a politicii lui Trump. Ce critici îi aducea lui Obama pe tema conflictului sirian

În 2013, Donald Trump era un critic foarte vocal al fostului preşedinte, Barack Obama, în privinţa indeciziei asupra atacurilor din Siria, ca urmare a utilizării de către Bashar al-Assad a armelor chimice împotriva propriului popor. (Anterior, Obama declarase că o eventuală utilizare a armelor chimice împotriva cetăţenilor sirieni ar însemna, pentru el, că s-a trecut "linia roşie"), potrivit CNN.

"Ce ne va aduce din bombardarea Siriei pe lângă o şi mai mare datorie şi un posibil conflict pe termen lung?", scria, la acel moment, pe Twitter Donald Trump, adăugând faptul că Obama ar fi avut nevoie, la acel moment, de aprobarea Congresului.

În timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016, Trump a insistat asupra ideii că Administraţia Obama a preferat să lase angajamentul faţă de o politică corectă să cântărească mai mult decât lupta împotriva terorismului. Trump a criticat în special, la acel moment, disponibilitatea lui Obama de a accepta refugiaţi din Siria ca un prim exemplu al politicilor pe care Trump ar fi promis să le schimbe. De altfel, odată ajuns la Casa Albă, Trump a semnat un ordin executiv, blocat de un tribunal federal, care a urmărit să blocheze accesul pe teritoriul american al refugiaţilor din Siria.

Statele Unite au lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria, ca reacţie la atacul chimic din urmă cu câteva zile, atribuit administraţiei al Assad şi în care au murit aproape 90 de persoane, între care mulţi copii.

"În această noapte am ordonat un atac militar asupra bazei aeriene din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. Este de interes naţional vital în planul securităţii pentru SUA să prevină şi să descurajeze răspândirea şi utilizarea armelor chimice mortale. Nu poate fi nicio contestare în privinţa faptului că Siria a utilizat arme chimice interzise, încălcând obligaţiile care îi revin în baza Convenţiei privind interzicerea armelor chimice şi ignorând presunea Consiliului de Securitate al ONU. Încercările anterioare de a-i schimba comportamentul lui Assad au eşuat şi au eşuat cu consecinţe dramatice", a declarat preşedintele SUA, Donald Trump, la puţin timp după lansarea atacului.

Departamentul american al Apărării a anunţat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane.

Bombardardamentul Statelor Unite este o ripostă faţă de recentul atac chimic produs recent în orăşelul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib.

Baza aeriană atacată de Statele Unite se află în zona Shayrat, în provincia Homs.

La scurt timp, Administraţia Bashar al-Assad a confirmat că Statele Unite au lansat un atac asupra unei baze militare siriene, precizând că s-au înregistrat victime, după ce Rusia, principalul aliat internaţional al Siriei, atrăsese atenţia că un astfel de atac va avea consecinţe grave.

"Una dintre bazele noastre militare din centrul ţării a fost vizată în această dimineaţă de un atac cu rachete american şi există decese", a transmis armata siriană, citată de agenţia oficială SANA.

"Rusia avea semnale directe că se pregătea o operaţiune militară împotriva Siriei; iniţiatorii operaţiunii vor purta responsabilitatea consecinţelor", a avertizat Vladimir Safronkov, adjunctul ambasadorului rus la Naţiunile Unite.

 
 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici