Atacurile din Marea Roşie ameninţă economia UE

Atacurile lansate de rebelii Houthi din Yemen asupra navelor comerciale care tranzitează Marea Roşie au dus la o scădere a traficului maritim cu 22% într-o lună. Ar putea avea un impact negativ asupra economiei UE, care se confruntă deja cu o inflaţie ridicată şi cu riscul unei recesiuni.

800 afișări
Imaginea articolului Atacurile din Marea Roşie ameninţă economia UE

Atacurile din Marea Roşie ameninţă economia UE

Uniunea Europeană se confruntă cu riscul de creştere a preţurilor de consum şi de încetinire a creşterii economice din cauza întreruperilor transportului maritim prin Marea Roşie, deşi nu a simţit încă un impact economic, a declarat marţi un înalt oficial UE.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care supervizează economia blocului celor 27 de naţiuni, a declarat că traficul maritim prin Marea Roşie a scăzut cu 22% într-o lună, în faţa atacurilor Houthis din Yemen, aliate cu Iranul, relatează Reuters.

Cu toate acestea, declinul se va accelera, deoarece companiile de transport maritim redirecţionează navele în jurul continentului african, a spus el.

"Până în prezent, nu a existat un impact vizibil asupra preţurilor energiei şi, mai general, un impact asupra preţurilor bunurilor. Dar vedem deja impactul asupra preţurilor la transport, care au crescut", a declarat Dombrovskis: "Cu siguranţă, este un factor de risc. Impactul economic mai important asupra preţurilor de consum şi a economiei UE în general va depinde foarte mult de durata acestei crize".

În cel mai recent răspuns internaţional la atacurile Houthi, forţele americane şi britanice au efectuat luni lovituri aeriene în opt locaţii diferite din Yemen, vizând un depozit subteran al Houthi.

Canalul Suez, situat la capătul nordic al Mării Roşii, transportă 12-15% din comerţul mondial de mărfuri şi 25-30% din containerele de transport maritim. Pentru UE, 23% din totalul importurilor de bunuri au venit cu vaporul din Asia în 2022, marea majoritate a acestora călătorind prin canal.

Economia UE se află în pragul unei recesiuni uşoare, cu o inflaţie ridicată, iar întreruperile prelungite ale comerţului prin Marea Roşie ar putea împiedica băncile centrale să reducă ratele dobânzilor în acest an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici