Au fost semnate primele contracte din România atractivă, care include obiective din lista UNESCO

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a semnat miercuri contractele de finanţare prin PNRR pentru trei rute turistice şi culturale: ruta castrelor, ruta castelelor şi ruta cetăţilor.

538 afișări
Imaginea articolului Au fost semnate primele contracte din România atractivă, care include obiective din lista UNESCO

Au fost semnate primele contracte din România atractivă, care include obiective din lista UNESCO

Potrivit unui comunicat al MIPE, cele trei rute fac parte din programul România Atractivă, prin care se vor face investiţii de peste 100 milioane de euro în 225 de obiective incluse ce sunt cuprinse în 12 rute culturale.

Ministrul Investiţiilor Marcel Boloş spune că este un moment istoric, având în vedere că sunt finanţate cu fonduri europene obiective româneşti ce fac parte inclusiv din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

„Este un moment de referinţă pentru cultura naţională, pentru că facem ca obiective importante să contribuie la dezvoltarea economică în plan local şi naţional, cu beneficii sociale şi de mediu, pentru un turism cultural durabil. Investiţiile pe care le semnăm astăzi, cu o alocare de 45 milioane euro, vor adăuga facilităţi pentru activităţi de cercetare şi vor da posibilitatea organizării de expoziţii şi activităţi culturale în locaţiile modernizate”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Obiectivul acestei investiţii este de a creşte atractivitatea destinaţiilor turistice selectate în urma dezvoltării a 12 rute turistice/culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România şi crearea de noi locuri de muncă în industria turistică.

Prin cele 11 contracte semnate vor fi finanţate obiective incluse în: Ruta castrelor romane – 12,73 milioane euro, Ruta castelelor – 22,25 milioane euro şi Ruta cetăţilor – 10,4 milioane euro.

Prin înfiinţarea Rutei castrelor romana, România se alătură familiei europene care pune în valoare patrimoniul roman. Limesul dunărean şi cel al provinciei Dacia fac parte din cel mai complex şi cea mai lungă porţiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale. Sunt finanţate două situri de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, alături de castrul roman de la Bologa, judeţul Cluj, şi de castrul de la Arutela, judeţul Vâlcea.

Prin Ruta castelelor se urmăreşte înfiinţarea unei rute a castelelor cele mai reprezentative din România şi recrearea atmosferei istorice prin utilizarea tehnologiei de realitate virtuală precum şi restaurarea a 5 castele: Castelul Teleki, Castelul Urmánczy, Castelul Corvinilor, Castelul Beldy, Castelul Kálnoky.

Prin ruta cetăţilor se doreşte restaurarea a cinci cetăţi din România pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăţi istorice în circuite care să atragă turiştii din ţară şi din străinătate. Se vor restaura Cetatea Sighişoara, cu lucrări de restaurare a zidurilor cetăţii, Cetatea dacică de la Sarmisegetuza, Cetatea Oradea, Cetatea Braşovului, Cetatea Nobiliară Colţeşti.

Tot pentru Componenta 11 din PNRR, zilele trecute au fost semnate la sediul MIPE şase contracte de finanţare pentru înfiinţarea, restaurarea şi modernizarea de muzee şi case memoriale, cu o valoare de 35 milioane euro, precizează ministerul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici